Kuinka ottaa parempia kuvia? | Kuvakulmat

kesäkuuta 09, 2014

Blogissa on meneillään toisinto aiemmin julkaisemistani valokuvausvinkeistä. Tässä postauksessa en käsittele kameran teknisiä ominaisuuksia vaan muutaman pienen kikan, joilla saat helposti kuvat erottumaan edukseen. Nämä esimerkit ovat nyt lapsikuvauslähtöisesti, mutta sovellettavissa myös muihin kuviin. Kuvausvinkkien Alkeet-osion löydät tästä.

_DSC1572

Vasemmanpuoleinen kuva on otettu aika yleisesti käytetystä kuvakulmasta (jos kohde on alempana). Räpsäisen sellaisen vain kun tilanne pitää äkkiä tallentaa. Kuvakulma on kuitenkin asia, jota mietin kuvaamisessa eniten kun säädöt vain ovat jokseenkin kohdillaan. 

Kuvatessa lapsia, kannattaa aina laskeutua konkreettisesti lapsen tasolle. Siten kuvasta tulee taas autenttisempi ja kuva on lähempänä sitä kuvattavan, eli lapsen, omaa maailmaa. Myös lapsen katse ja ilmeet sekä muut yksityiskohdat, kuten sormien ja varpaiden asennot tulevat esiin. Pienellä liikkeellä voi muuttaa kuvan ilmettä ja tunnelmaa todella paljon!

_DSC1569

Lapsia kuvatessa menen usein myös lattialle makaamaan. Silloin reaktionopeus ei kuitenkaan ole huipussaan, mutta tämän tyyppisessä, rauhallisissa, tilanteessa onnistuu. Lasten keskittymisilmeet ovat usein aika hauskoja. Huomaa, että tämä sammakkoperspektiivi on se kuvakulma, jolla lapset katsovat sinua. Se on kuvakulma, josta ei tule usein itse ihmisiä katsottua. 

Vinkki: Kannattaa kokeilla erityisesti kesällä kun lapset leikkivät nurmikolla - laske kamera jopa ihan maahan asti!

Suosittelen lämpimästi ottamaan myös niitä tiukasti rajattuja lähikuvia. Otin pojasta vauvana paljon yksityiskohtaisia kuvia. Sitä mutristelevaa suuta, pehmeää hiustupsua ja pieniä pulleita varpaita tuli tuijoteltua loputtomiin, mutta niihin ei voi kyllästyä! ;) Yksityiskohdat haalenevat muistoissa nopeasti, joten niitä on ihana katsoa myöhemmin.

_DSC1573

Lintuperspektiivi on myös mielenkiintoinen kuvakulma, joka antaa kuvalle ihan erilaisen näkemyksen. Kuvaa katsoessa tuntuu kuin olisi täysin tilanteen ulkopuolella, "kärpäsenä katossa". Jos lähikuvassa tai ns. normaalissa kuvakulmassa tuntuu olevan kohteen kanssa samassa paikassa samassa tilanteessa, niin lintuperspektiivissä kohde tuntuu olevan jollain tavalla ulottumattomissa. 

Mikäli kuvaat paljon, kannattaa ehdottomasti kokeilla rohkeasti erilaisia kuvakulmia - myös esineiden kuvaamisessa.

P.s. Saitteko tästä uusia ideoita tai inspiraatioita kuvaamiseen? Itselleni tämä vinkkisarja tuntuu olevan hyödyllistä kuvien analysointia.

You Might Also Like

12 kommenttia

  1. Kiitti hyvistä vinkeistä! Tulevat tarpeeseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! Yritän keksiä vinkkisarjalle vielä jatkoa näiden vanhojen postausten lisäksi.

      Poista
  2. Tosi kiva, sain paljon inspiraatiota! Kuvakulmia olen opetellut nyt enemmän, mutta erityisesti tuo pienten yksityiskohtien kuvaaminen oli hyvä muistutus. Täytyykin muistaa tallentaa kiehkuroita ja poimuja. :) Vaikeampaa on ollut yrittää selittää miehelle, että ottaisi kuvia mielenkiintoisemmista perspektiiveistä, ja rajaisi paremmin.. Hän kun tuntuu vain räpsäisevän siitä missä sattuu seisomaan.. :D Mutta ihan hyvää kehitystä tapahtuu, en minä itsekään ennen osannut tuollaisia ajatella! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, nyt pitää kyllä saada tehtyä näitä enemmänkin kun vastaanotto on ollut näin hyvä! Meillä sama, juttu tosin olen miehen kouluttamisessa vasta siinä vaiheessa, että onnistuisi saamaan edes kohteen tarkennettua. :D

      Poista
  3. Kiitos Sonja!! Kun kesäloma koittaa, otan tavoitteeksi harjoitella tuota kameran käyttöä paremmin. Tulostan tämänkin ohjeen sitten kameran viereen ;). Oli niin hienoa tavata!! Aivan kuin olisi tuntenut jo pitkäänkin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollos hyvä Jutta! No toden totta, oli kyllä juuri sellainen olo. Jes, kiva. Yritän saada näitä nyt ahkerasti aikaiseksi, jotta voit sitten tulostella lisää. ;)

      Poista
  4. Nämä ovat olleet aivan kullanarvoisia nämä vinkit! Huomaan itse usein kyllästyväni omiin kuvakulmiini, kaikki tuntuu tasaisen, tappavan tylsiltä. Olen nyt kokeillutkin vähän erilaisia tyylejä ja kulmia. Eivät ne oikein tunnu omilta vielä, mutta muutos ainakin piristää :) Olisi kiva kuulla että miten käsittelet kuvat jälkikäteen (vai käsittelekö lainkaan)? Ja olisiko sinulla hyviä vinkkejä sisustuskuvaamiseen? Meillä on hankaluutena nämä melko ahtaat tilat, joten haastetta piisaa.

    Verhovinkki tuli meillä tarpeeseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä kommentit saa mut kyllä ihan hurjan iloiseksi. Toivottavasti ehdin tehdä teille näitä pian lisää! :) Sisustuskuvaaminen voisi ollakin muuten yksi hyvä aihe, kiitos vinkistä! Ja jälkikäsittelystä voisin myös tehdä oman postauksen. Kiitos Ada!

      Poista
  5. Ihan huikeita vinkkejä valokuvaukseen, kiitos!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Sonja erittäin hyvistä vinkeistä! Olen inspiroitunut jo kokeilemaan :) Haasteita ainakin itselleni tuottaa kuvaaminen keittiön pöydällä, kun meillä on isot ikkunat taustana eikä vaaleaa seinäpintaa juuri siinä kohdin. Rauhallinen ja ehjä tausta tuo asetelmat aina paremmin esille. Pöydällä vaan on vaihtuvia juttuja ja niitä mieluusti tallentaisin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on varmasti todella haasteellinen ja melkein vaatisi, että ostaisit pienen heijastimen, jolla voisin heijastaa valoa asetelmiin. Mutta voidaan puhua tästä sitten workshopissa! ;)

      Poista

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset