Kuinka ottaa parempia kuvia? | Polttovälit

syyskuuta 21, 2014

Ja sarja jatkuu! Tässä taas mennään mutkat niin suorina, mutta toivottavasti joku saa tästä ahaa-elämyksen, ja oppii edes vähän soveltamaan polttovälien käyttöä kuvaamisessa. Kaikkien kameran säätöjen oppiminen vaatii harjoitusta ja useita toistoja. Ja kaikki varmasti oppivatki käyttämään, mutta oppimista helpottaa kun tietää hieman syy-seuraussuhteita. Postaus on toisinto vanhasta blogista ja pyrin tekemään tähän sarjaan myös uusia postauksia. Aiemmat postaukset käsittelivät alkeita, kuvakulmia ja taustan rauhoittamista.

Mikä ihmeen polttoväli?

Vaikka kotialbumiin kuvattaessa, ei olekaan niin justiinsa, onko mallilla mittasuhteet täysin kohdillaan, ajattelin kuitenkin yrittää kertoa jotain polttoväleistä. Ehkä tämä on jonkun mielestä mielenkiintoista knoppitietoa.

Ilman, että soppaan sekoitetaan laskukaavoja linssin ja kohteen etäisyyksistä tai puhutaan kameran kennon koosta, polttovälit voidaan luokitella kolmeen luokkaan: laajakulma, normaali ja tele. Mutkat suoriksi oikoen voidaan sanoa, että alle 30 mm polttoväli on laajakulma, 30-50 on ns. normaali ja yli 50 mm tele. Yleensä järjestelmäkameran mukana tulee 18-50 mm polttovälin objektiivi, jota kutsutaan normaalizoomiksi.

Zoom ja polttovälit

Kamerassa on zoomi sitä varten, jos kohde on liian kaukana. No ei sittenkään. Zoom ei ole yhtä kuin polttoväli. Zoomaus tarkoittaa sitä, että objektiivin polttoväliä muutetaan. (Tiedän, että tämä seuraava saattaa ensikuulemalta tuntua hassulta, mutta yrittäkää saada ajatuksesta kiinni.) Polttovälin zoomaus telepäähän ei suurenna kohdetta, vaan muuttaa mittasuhteita kuvan kokoon nähden eli kohdetta tavallaan katsotaan lähempää. Kuvan rajaus siis vain tiukentuu.

Alla olevan esimerkin vasemmassa kuvassa kohde ja kuvaaja ovat fyysisesti lähempänä toisiaan. Kohde on siis "samankokoinen" molemmissa kuvissa, koska toinen on otettu lähempää. Jos olisin pysynyt paikallani niin vasemmassa kuvassa syvyysvaikutelma korostuisi ja kohde näyttäisi olevan kauempana. Kuvan tai kohteen mittasuhteet muuttuvat eri polttoväleillä kuvatessa. Sitä muuttumista voidaan kutsua myös perspektiiviksi. 

Muotokuvaus

Perusohjeeksi sanoisin, että muotokuvaukseen sopivat telepolttovälit 50-100mm. Itselläni on käytössä kaksi (35 ja 50 mm) primelinssiä eli kiinteäpolttovälistä objektiivia. Näiden linssien etu on niiden valovoimaisuus eli suuri aukko (f1.8). Yleensä käytän tuota 50mm primeä muotokuviin, sillä sen laajuus sopii hyvin myös sisäkuvaukseen. 

Tiedän kuitenkin monen kuvaajan käyttävän muotokuviin mieluiten 85mm polttoväliä, jotta mittasuhteet näyttäisivät oikeilta. (Huomaa kuvassa vasemmalla pojan käsi näyttää suhteettoman suurelta, kun taas oikeanpuoleisessa kuvassa mittasuhteet ovat oikein.)

Polttovälien ja perspektiivin vertailua

Sanotaan, että kuvaamaan oppii vain kuvaamalla. Mikä pitääkin pitkälti paikkansa, mutta itselleni on ollut oppimisen kannalta valaisevaa myös tutkia muiden ottamien kuvien tekniikkaa. Väärät mittasuhteet kertovat nopeasti, että kuva on otettu laajakulmalla ja läheltä. Oikeanpuoleisessa kuvassa telepolttovälin paljastaa se, että tausta näyttäisi tulleen lähemmäs kohdetta, vaikka kohde pysyikin paikallaan. (Tässä tapauksessa kohteen paikallaan pysyminen oli pieni ihme!) Eli tele litistää kuvaa. 

Mikäli perspektiivioppi ei ole tuttua, niin huomaa, että kuva ei välttämättä ole vääristynyt. Sinä, katsojana, olet vain väärässä paikassa! Perspektiivi onkin siitä hauska juttu, että se muuttuu. Jos siis katsot esimerkiksi "vääristynyttä" laajakulmakuvaa läheltä, se ei näytäkään enää vääristyneeltä.


Vinkki:
Mikäli sinulla ei ole käytössä valovoimaista kiinteäpolttovälistä linssiä (jonka suurella aukolla voisi blurrata kuvan taustaa), käytä telepolttovälejä hyväksesi. Ota muutama askel taaksepäin ja kuvaa "zoomilla". Kohteen mittasuhteet pysyvät, kohde erottuu tausta paremmin, kuvasta tulee tasapainoisempi ja katse ohjautuu paremmin kohteeseen. Lisää polttoväleistä ja terävyysalueista voit lukea esimerkiksi täältä.

Ja esimerkkikuvia perspektiivin "oikeaoppisesta väärinkäytöstä" löydät täältä.


Toivottavasti ymmärsitte tästä jotain, juttu hieman karkasi, vaikka piti pysyä hyvin yksinkertaisella polulla? Kysykää rohkeasti!

You Might Also Like

5 kommenttia

  1. Siis aivan loistavaa Sonja!! Kiitos kiitos! Minä olen yrittänyt tätä polttoväliasiaa tajuta, ja olen ihmetellyt, että mikä siinä muka on niin monimutkaista. Olen ajatellut sitä vain zoomina, koska en ole tajunnut tätä minkä sinä nyt selitit tavikselle. Olin yrittänyt ymmärtää tätä aiemminkin, lukenut valokuvaussivustoja, mutta yleensä asia on esitetty liian vaikeasti ja "hifistellen". Mä tykkään tosi paljon näistä kuvista, joita analysoit ja autat meitä näkemään, mikä on "pielessä". Esim. en ymmärtänyt, miten niin mittasuhteet ovat vääristyneet, vasta kun sanoit tuosta käsivarresta. Harmi, kun mulla ei tällähetkellä ole kunnon zoom-objektiivia (vain 18-55 kitti). Käytän yleensä 35 mm f/2 linssiä, mutta tarvitsisin hyvän zoomin. En vain osaa päättää monipuolista polttlvälialuetta.. Ajattelin jotain 20-??, mutta vertailu tuntuu mahdottomalta urakalta. Lisäksi hankintalistalla on ensin uusi kamera, koska tässä karvalakkimallin Canon 1100 tulee ISO-arvot vastaan, tai siis kohina näkyy ihan liikaa jo ISO 1600.. Nyt pimeään aikaan sisällä kuvaus on tullut aika mahdottomaksi sen vuoksi.. Kiitos näistä valokuvauspostauksista, jatka samaan malliin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että tästä oli jollekin apua. Meinasi itselläkin mennä välillä kieli solmuun kun yritin sitä selittää. Mutta siis sehän johtuu aika samasta syystä kuin valkotasapaino. Eli meidän silmät näkee tuon kuvan (jossa mittasuhteet eivät ole ihan hullun väärät) oikeana, koska "tiedämme" miltä se näyttää. Sama kun meidän silmät näkee kaikissa valoissa valkoisen valkoisena, mutta kuvassa se voi olla väärällä värisäädöllä vaikka vihertävä. Sotkinko nyt ihan liikaa?

      Mutta siis juu kyse on perspektiivistä, jonka se linssi meille näyttää. Silmät (+aivot) osaavat muokata sen ja siksi mittasuhteet on aika oikein kun katsomme itse ihmistä läheltä vs. kaukaa.

      Yritän saada taas joskus aikaiseksi lisää näitä. Ammattilaiskameroissa on toki isommat ISOt, mutta kyllä niihin väkisinkin sitä kohinaa tulee. Että sitten pitää vaan valoa lisätä. Halpislinsseissä on hyviä ja valovoimaisia (f2.8 usein muistaakseni) normaalizoomeja ja keskustelupalstoista huolimatta mielestäni ihan hyvin toimiviakin. Myös aina niin parjattu Tamron. Suosittelen kokeilemaan!

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi Sonja! Mietin vaan, että miten lisään enää valoa, kun meillä ei saa enää enempää valoja päälle (sitäpaitsi ne ovat keltaista hehkulamppuvaloa), enkä pysty valotusaikaakaan pidentämään, kun tärähtää, tai lapsi liikkuu. Sisustuskuvien ottaminen jalustan kanssa toki onnistuu, mutta haluaisin valokuvata niin paljon muutakin..

      Poista
  2. Kiitos näistä. Nää on huippuja. Kovasti opettelen ja hiljalleen alkaa jutut jäämään päähän ja jatkuvasti vaan säädän ja kokeilen. Välillä menee metsään ja välillä onnistun paremmin :) Sitähän tää on. ps. Olis kiva jos pystyt pitämään sen kurssin meille :) kaikki opit otetaan vastaan ja ehkä se päiväkin vois onnistua jos yrittäis vain saada sumplittua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sitähän se on, kokeilua. Mutta onhan se kivempi ja nopeampi opetella kun joku hieman neuvoo. Toivottavasti saadaan kurssi järjestettyä. Täytyy koittaa puskea sitä päivää nyt eteenpäin. :)

      Poista

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset