Vaunuista viis | Vaunujen valinta

helmikuuta 21, 2015

Jos jotain on jäänyt mieleen esikoisen odotuksesta tarvikehankintoihin liittyen, niin vaunujen vaikea valinta. Eikä se tässä vuosien aikana ole yhtään helpottanut. Pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen, mutta ilmeisesti vaunut pitää. Toisaalta viimeksi vaunuvalintaa helpotti huomattavasti kodin sijainti. Oli alusta asti selvää, että kääntyvät ja pienet etupyörät ovat ihan nou nou.

Täydellisiä vaunuja tuskin on olemassakaan. Haaveissa olisi kuitenkaan metsästää se täydellinen kompromissi. Sellaiset, jotka toimivat niin kaupunkiolosuhteissa kuin lenkilläkin niin hyvin, että ylitsepääsemättömiä ärsytyksiä ei nousisi esiin. Haussa siis yhdistelmävaunut tälläkin kerralla. Silmää miellyttävä ulkonäkö sijaitsee kriteerien kärkikastissa, niin pöllöä kuin se onkin. Mun ei tarvitse kuitenkaan rakastaa niitä. Riittää, että en kyllästyisi niihin puolen vuoden päästä.

Valintaan vaikuttavat tekijät


Meillä käväisi jo käytettynä ostetut Brio Singit. Smile-vaunujen vanhempi malli. Mutta totesin, että sen vaunuyhdistelmän ominaisuudet eivät vastaa tarpeisiimme, vaikka se olikin hyvinkin lompakkoa syleilevä vaihtoehto. Olemme siis palanneet lähtöruutuun. Kaipaamme siis kipeästi vinkkejä vaunujen hankintaan! Tuntuu, että kokemuksesta on sekä haittaa että hyötyä. Tietää liikaa.
Niiden oikeiden löytämisestä tekee vaikeaa tarpeiden ja budjetin ristiriita. (Niin kuin kai vähän joka asiassa.) Sekä tietysti myös kristallipallon puuttuminen. Tämmöisiä talokuumeilijoita kun ollaan, ei voi oikein ennustaa, että millaiselta seudulta se koti sitten lopulta löytyykään. Edellä mainittu ristiriita kun haittaa sitäkin hankintaa.

Vaunuvalintaa helpottaa kuitenkin lasten ikäero. Isompi kun saa keksiä oman kulkupelinsä jo olemassa olevien fillareiden ja potkulautojen - ja mitä näitä nyt on - joukosta. Edellisistä vaunuista, Hartanin Topline X -mallista, ei ole mitään moitteen sanaa. (Eiku onpas, liian pieni ja epäkäytännöllinen tavarakori.) Mutta kokeileva luonteeni ei kyllä mitenkään taivu niin tylsään vaihtoehtoon kuin samojen vaunujen valitsemiseen. Eikä siis harmita ollenkaan, että myimme ne pari vuotta sitten. Todennäköisesti olisin halunnut myydä ne viimeistään tässä kohtaa.

Toivottavin ominaisuus meidän kompromissivaunuissa olisi kääntyvät etupyörät + vaihdettavat maasto-/talvipyörät tai vaihtoehtoisesti isot etupyörät. Tämä harras toiveeni tuntuu olevan se ominaisuus, joka ampuu budjetin katosta läpi. Ulkokultaisiin vaatimuksiin yhdistettynä, ei tarvisisi edes vilkaista muita kuin Brio Go Nextejä tai Bugaboo Buffaloja. Huoh.

Kriteerilistalta löytyvät myös ilmakumipyörät, hyvä jousitus (inhoan jos vaunut tärisevät), työntöaisan hyvät säätömahdollisuudet, iso tavarakori ja pieneen kokoon taittuminen. Luonnollisestikaan tilava vaunukoppa, rattaiden monikäyttöisuus, hyvä takuuaika ja kestävyys ei ole haitaksi.

Mitä vaihtoehtoja?


Mielessä ovat käyneet mm. Brio Go Next, Phil&Teds Navigator,  Brio Happy (ja Swivel-runko), Emmaljunga Viking, Britax Affinity kuin Bugaboon Buffalotkin. Toiset vähän vakavammin harkinnassa ja toiset sitä "Voi huokaus" -osastoa.

Olenkohan ihan hakoteillä tämän prosessin suhteen? Millaisia vaunukokemuksia sieltä ruudun toiselta puolelta löytyy? 

You Might Also Like

37 kommenttia

 1. Brion smilet on ohan huiput! Mun kaverilla on ne. Bugaboot on ihanat ja itse tykkään emmaljungista tosi paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en jotenkin lämmennyt smileille ollenkaan. :/ Bugaboot varmasti hyvät ja emmaljungista olen kiinnostunut vasta nyt äskettäin ensimmäisen kerran. Harkintaan!

   Poista
 2. Meillä on Bugaboo cameleonit enkä vaihtais ikinä mihinkään muihin! Tauno siis kohta vaihdetaan Bugaboo donkeyhin kun tulee toinen, mutta mitään muuta merkkiä en lähtisi ostamaan. Kokemuksia on useista rattaista ja nää on vaan ykköset! Hintaa on, mutta laatua saa kun maksaa.

  VastaaPoista
 3. Meillä oli esikolla kanssa Hartanin Topline X-vaunut ja sitten oli p&t -tuplat, Emmaljungan scooterit ja kun kuopus oli vuoden niin tuli Brion Go -rattaat. Briot on kevyet ja näppärät ja iso plussa isosta tavarakorista ja vaihdettavista etupyöristä. Vaunukopasta ei ole kokemuksia mut ratasosasta tykkäsin ja hyvin siinä nukuttiin päikkärit. Gesslein f6 -vaunuissa on myös mahdollista vaihtaa etupyörät, kaverilla on ne ja ovat tykänneet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nyt satelee Go:lle kehuja. Voi apua. :D Tuo Gesslein ei kauheasti houkuta, mutta pakko kyllä kurkata sekin vielä. Kiitos kokemuksista, tuli tarpeeseen!

   Poista
 4. Meillä on Bugaboo Buffalot ja voin vain lämpimästi suositella! Isot kääntyvät etupyörät ja ei kyllä tärise ja hutise metsässäkään. Todella iso tavarakori! Meillä on todella pieni auto, johon nämä vaunut eivät oikein mahdu, siitä miinus. Mutta olenkin vähentänyt autoilua, koska vaunuilla on niin helppo liikkua! Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä houkuttelisi voin kertoa! :D Meillä kyllä tulevaisuudessa liikutaan enemmän auto+vaunut kombolla kun todennäköisesti muutetaan kauemmas keskustasta, joten pitäisi kyllä olla kevyet ja mennä pieneen tilaankin. Voi tätä ongelmaa. :P

   Poista
 5. Mä sanoisin, että ei kannata miettiä liian pitkälle, kunhan vauva-ajasta pääsee vaunuilla, niin sitten voi miettiä olisiko esim. jotkut kuomurattaat kivemmat. Ja kun ostaa käytettynä ja myy taas eteenpäin, niin ei niin paljon kirpaisekaan. Ja kyllä, ulkonäköön kannattaa panostaa, kysyy luontoa lykkiä susirumia vaunuja päivästä toiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on totta! Toisaalta kun ehkä hieman (vielä tässä kohtaa) haaveilen siitä pikkukolmosesta niin siksi ehkä alitajuisesti etsin sellaisia kun menisi sitten vielä yhdenkin lapsen mennen tullen. Ja kiitos tästä synninpäästöstä, jotenkin taistelen ajatuksen kanssa, että mitä mä sitä ulkonäköä ja väriä niin murehdin, mutta onhan se nyt herranjestas iso investointi ja vielä päivittäin pitäis jaksaa katsellakin. :D

   Poista
 6. Me ostettiin just p&t dot -rattaat sisaristuimella. Navigatorit olis tilavammat (isommat), mutta nämä lähti niin halvalla tori.fi:n kautta, että oli pakko ostaa -ja ihan uudenveroiset sain. En vielä ihan ymmärrä miten todennäköisesti isokokoinen vauva mahtuu sisaristuimen alle makaamaan, mutta pitää vielä tutkiskella rattaiden ominaisuuksia ja onneksi ei tarvi talvivarustusta. Meillä on siis alle 2v isoveli, joka on pakko köyttää rattaisiin vielä kiinni ;). Nyt olen muutamaan otteeseen kärrännyt alle 4v:tä ja tätä alle 2v:tä nuissa ja ihan mainiot ovat olleet loska- ja liukaskeleilläkin. Todella jämerät eikä ole pelkoa kaatumisesta, vaikka itseäni aluksi hirvittikin kolmirenkaisuus. Meillä on myös perinteiset Emmaljungan Edget yhdistelmärattaina, mutta niiden käyttöaste vähenee roimasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olisi tarvetta sisarusrattaille niin olisimme varmasti hankkineet jo nuo P&T:t! Mä luulen, että se on teidän kombolle juuri hyvä. Mä myös aiemmin jännittelin sitä kolmirenkaisuutta, mutta uskon kyllä, että ne on suunniteltu tasapainoisiksi. :)

   Poista
 7. Emmaljungat oli vaan ne homehtu varastossa...joten uutta kalustoa etsitään. Raha ratkaisee aika paljon samoin se, että renkaat on oltava hyvät samoin tavarakori suht iso. Maalla meinaan pikkurenkailla ei tee mitään ja jos meinaan tästä 3km päähän vaunuilla kauppaan niin tavarat on paree mahtua kyytiin. Muuta kriteeriä ei sitten olekaan. Luultavasti tälläkertaa otetaan se edullinen vaihtoehto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mua vähän jännittää, että missä sitä asutaan jonkin ajan päästä, että ollaanko jonkin hiekkatien päässä. Toisaalta kyllä noiden nextien talvipyörät sitten taas pelastaisi... Mutta se budjetti. :D

   Poista
 8. Joihinkin Gessleineihin saa noita vaihdettavia etupyöriä, mutta taitavat ulkonäöllisesti olla sitten ei niin kiinnostavia? Olen kyllä kuullut laadustakin ihan hyvää. Ilmapyöriä noissa ei ole, mutta ainakin meillä kennopyörät ovat toimineet tosi hyvin, ehkä se sitten emmaljungien hyvän jousituksen ansiota, tiedä häntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gessleinit tuntui tyhjänäkin kaupassa painavemmilta kuin esin brion got, mä harkitsin niitä

   Poista
  2. Joo ihan totta se Gesslein ei kyllä ulkonäöllisesti ole kiinnostava ollenkaan, mutta kyllä sillä toimivuudellakin on paljon merkitystä. Ja oikeastaan tuo painoasia mietitty myös mua.

   Poista
 9. Täällä on myös vaunuja kovasti mietitty. Itse kyllä olen jotenkin täysin poissulkenut mielestäni tuollaiset missä etupyörät on pienemmät ja/ tai kääntyvät. Täällä meillä kun ei aina talvella aurauskaan ole parhaimmasta päästä, niin mietin pääseekö noilla mitenkään eteenpäin. Pitäis lähtä ihan kauppoihin katselemaan ja pyörittämään vaunuja niin tietäisi paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kun mua kiinnostaa juuri nuo nextit sen takia eniten kun niissä on nuo vaihtopyörät lisäominaisuutena, että jos säästyisi sitten kaksien rattaiden ostolta. Jos! :D

   Poista
 10. mä en uskalla laskea, meillä on ollut 30+ kärryt kolmella lapsella. Tällä hetkellä :,D olen sitä mieltä että vauva ei tarvii uusia, meillä on parit jo.
  entäs jos etsit noita käytettynä, 1-2v vanhoina, hinta on parempi?
  Brion got, minusta selkänojaa ei saa tarpeeksi alas, mutta ulkonäkö on ihana+kevyet työntää+talvirenkaat
  phil&tedsit, meillä on vibet, mun elämäni rakkaudet, kun ne on niin nätit.. pari miinusta nyt 2v jälkeen: vauvaa ei saa työntäjään päin, on kyllä face to face seat, mutta siihen ei iso lapsi mahdu, tavarakoriin jos tunkee täyden kauppakassin niin sisaristuimen kiinnikkeet tekee muovikassiin reiät jos sitä täpötäyttä kassia kiukuissaan rempoo pois ;D ja kuomu tarvii sinne taaksen kaikissa p&t malleissa sen suojan erikseen.. noihin kyllä mahtuu esim meidän ekaluokkalainen, kun testattiin. pitkäikäiset! ja niin kauniit. ostan näihin vauvalle sen peanut kopan, jotta voin ihan vaihtelusta käyttää kaksia vaunuja.
  buffalot tosiaan näyttää tosi isoilta, en ole työntämään päässyt, meillä on camien kopiot ollut pari vuotta ja supertyytyväinen olen ollut niihin. ostin vauvalle jo eriväriset kankaat, on talvirenkaat erikseen jne, ja uutena noin 400e (kurkkaa jollyroom+beemoo rattaat)
  affinityistä ei kokemusta, nekin tuntui aika keveiltä yhdellä kädellä pyöritellä, se kova koppa oli ruma. istuinosa näyttää aika pieneltä? sitä taidettiin 2015 malliin vähän ainakin syventää niin makuupussin kanssa istuu paremmin
  emmaljungan vikingit ostan varmaan sitten kun vauva ei makaa enää kopassa, mun on pakko päästä kokeilemaan niitä :D kaupunkiasukkeina uskon että pärjätään ihan hyvin ilman mitään hyökkäysvaunuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain luki, että go nexteissä saisi sen selkänojan ihan alas saakka, mutta varma en nyt ole kyllä. :O Ja juuri tuo, että P&T:t olisivat tosiaan kyllä sitten pitkäikäiset. Kiitos vielä sulle. Mä kurkkasin muuten Jollyroomista nuo Beemoot alkoi kiinnostamaan (nekin). Huoh! :D Ei tää helpotu.

   Poista
  2. beemoot on jees ;D mä oon mm ehtinyt dcfixata rungon jo mustaksi, koska lyllästyi harmaaseen. ja alkup. kankaat oli musta&vsin kuomu. mä ostin harmaat istuinkankaat, ja ostan vielä jonkin uuden kuomun, kunhan osaan päättää sen värin. ilm. 2015 mallissa olisi vielä jokusen sentin (olikohan 2 vai 3) isommat eturenkaatkin, joten kulkisi vielä paremmin ilman talvirenkaitakin..

   Poista
  3. https://www.youtube.com/watch?v=_g5JoaYLvHw tuossa on go nextin video, ei saa ihan makuulle

   Poista
 11. haha, mä meinasin kommentoida et brio singit, jo ennenkuin luin tekstiä mut onneks en sit kommentoinut :D ne oli meillä esikoisen vauva-aikana ja mä tykkäsin hulluna. sit vaihdettiin tupliin britaxin b-dualeihin ja niistä ei kyllä tullut yhtä suosikkeja. mä tykkään just sellasista kaupungissa näppäristä, auton takakonttiin taipuvista. tänään viimeks huomasin että meidän rattaat ei kyllä oo tarkoitetut tällaiselle loskakelille kun jäin jumiin heti kun yritin vähänkin kävelytieltä sivuun puiston puolelle. onneks tuo meidän kuopusneiti on jo sen verran iso, että sen ääni kuuluu kauas kun se herää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, no onneks et kommentoinut. :P Britaxeista olen minäkin vähän ennakkoluuloinen, olen kuullut ristiriitaisia kommentteja niistä. Plaah, tosin tämä loskakeli on vaikea olosuhde muille kuin niille ns. hyökkäysvaunuille.

   Poista
 12. Meillä on nuo bri go vaunut vuoden 2013 mallistoa. Esikoisella 2v nyt käytössä ja menee kyllä toiselle lapselle myös. Olen ollut todella tyytyväinen, asumme Espoossa ja kuljemme paljon julkisilla, ovat sirot ja hyvät lenkilläkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ehdoton tarve kyllä niille talvipyörille, mutta sehän juuri tekee tuosta kombosta niin tavattoman houkuttelevan. Kiitos, jatkan pohdintaa! :)

   Poista
 13. Mulla on kiihkeä rakkaussuhde meidän P&T Explorereihin jo 3,5 vuoden ajalta.
  Renkaat on räjähdelleet ja kangas alkaa kärsiä, mutta pelittävät silti huikean hyvin niin umpihangessa kuin yhdellä kädellä kaupungilla lattemammaillessa. Kompaktit mutta kuljettavat joko kaksi lasta ja ruokaostokset tai yhden lapsen ja viikon varusteet koko perheelle. Huiput, maksettiin noista joku 700 euroa ja koko rahan edestä on ajeltu.
  Meidän isokokoiset vauvat ovat joutuneet siirtymään "päälle" (siis pois vauvakopasta) n.4 kk iässä, mikä ei ole ollut ergonomisesti paras vaihtoehto, mutta ajanut asiansa. Periaatteessa selvitään hyvin myös yksöisrattailla ja usein sisaristuimessa onkin tavarat eikä lapsi, mutta yhä vannon noiden nimeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt etuilen kommentoinnissa sen verran, että kuulitko sä kun mä laitoin just P&T:t mun ajatusten roskakoriin ja nyt mä joudun ottaa uudelleen harkintaan! :D Kun siis mä olisin päätynyt niihin jos esikoinen tarvitsisi ehdottomasti rattaita. Mut aloin taas empiä, onko ne sittenkään meidän... Voi luoja kun tää on hankalaa! :D

   Poista
 14. Meillä ehti olla Emmaljungat x 2 ennenkuin ostin Phil&Tedsin Explorerit (nyk. Navigator). Aivan loistavat ovat olleet kolmen vuoden käyttökokemuksella; korvasivat meillä myös matkikset, ostaisin ihan ehdottomasti ainoiksi jos nyt olisi vaunutarvetta. Niihin saa kätevästi kaukalon adapteripidikkeellä ja myös vaunukopan, jos sellaista kokee tarvitsevansa. Meillä ei ollut koppaa numero kakkosella, ja hyvin pärjättiin. Suosittelen, ovat myös kevyet laittaa autoon ja takaisin (meillä ovat olleet autossa säilytyksessä viimeiset puolitoista vuotta, myös plussaa kapeudesta ja erittäin ketterästä työnnettävyydestä & kääntyvyydestä. Heli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo P&T:t kiinnostaa kovasti, juuri niiden laajan käyttöasteen takia. Niistä on jostain syystä verrattain vähän kokemuksia, mutta kaikki kokemukset, jotka olen kuullut, ovat kyllä olleet erittäin positiviisia. Kiitos, laitetaan mietintämyssyyn siis edelleen!

   Poista
 15. Lisään vielä, ettei meillä ole ollut renkaiden, kankaiden tai minkään muunkaan kanssa ongelmia, vaikka rattaat ovat olleet meill' erittäin kovassa käytössä ainoina rattaina. Ja asutaan vielä maalla, eli kolmipyöräiset rules täälläkin. Heli :)

  VastaaPoista
 16. No hei kyllähän sä joudut ne Bugaboot ostamaan :)!

  VastaaPoista

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset