Minttu-suklaakakku ruusupursotuksella

kesäkuuta 16, 2015

Tämän minttu-suklaakakun ohjeen perään ehdittiin kyselemään. Oikeastaan alunperin haaveilin juhliin toiseksi makeaksi minttu-suklaamacaroneista, mutta en ehtinyt harjoitella niitä, joten en uskaltanut lähteä kokeilemaan. Macaron-tipsejä otetaan siis vastaan. 

Päätinkin tehdä Pesosen ristiäisiin täytekakun lisäksi myös suklaakakun. Ja jos kakku näyttää tutulta, niin sain idean Liemessä-blogista. Tuollainen kakku, jossa on raffin näköinen pohja, mutta kaunis pursotus on mielestäni ihanan näköinen yhdistelmä - ja olihan se toteutettava vielä omalla lemppari makukombolla! Kakkupohjan, täytteen ja kuorrutteen kokosin kuitenkin muista ohjeista, jotta sain haluamani kokonaisuuden. 


KAKKUPOHJA

En ollut löytää tarpeeksi yksinkertaista, mutta kuitenkin suklaista kakkupohjaa ja melkein jo lähdin itse säveltämään, mutta onneksi sitten löysin kuitenkin yhden ohjeen. Eräästä blogista löytyi peruskakkupohja, jossa on suklaata. Unohdin kuitenkin ostaa tummaa suklaata, mutta miehen työlaukusta löytyi avattu maitosuklaalevy (hah!), joten se sai kelvata. Edelleenkään mun leipomisessa ei ole niin justiinsa.

Tämä on juuri sellainen kakkupohja, jota ajattelinkin. Kaakaojauheen sijasta käytetään oikeaa suklaata, joten se on ns. normaalia suklaakakkupohjaa mehevämpi. Mutta ei liian ällömakea tai mutakakkumainen, joten täytteelle ja kuorrutuksellekin "jää tilaa" makumaailmassa.

Neljän munan pohjasta tulee noin 10-12 hengen kakku (24 cm kakkuvuoka).

4 munaa
2 dl sokeria
200 g voita
200 g tummaa suklaata
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sulata voi ja tumma suklaa. Sekoita koko ajan. (Sulatin mikrossa tupperin mikrokipossa, mutta vesihaude on varmempi tapa.) Mittaa jauhot ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita ne. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vaahdon pintaan jää hetkeksi kuvio vatkainta nostettaessa.

Siivilöi hieman jauhoja muna-sokerivaahtoon. Sekoita ne varovasti, mutta reippaasti taikinaan. Kaada hieman suklaa-voiseosta taikinaan ja sekoita varovasti. Jos taikina jää raidalliseksi, niin ei haittaa. Sekoita loput jauhot ja suklaa-voiseos vuorotellen muutamassa erässä. Noin 4-5 erässä on hyvä, ettei sekoita liikaa. Taikina on aika rasvainen, joten vuokaa ei tarvinnut korppujauhottaa. Voitelin vain voinokareella.

Paista kakkua alatasolla 175 asteessa n. 50 minuuttia. Paistamisen lopussa vahdi kakkua ja kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Linkin ohjeessa neuvottiin laittamaan märkä pyyhe vuoan ympärille lämpöä tasoittamaan, jos käyttää irtopohjavuokaa, mutta uhmasin neuvoa ja uusi vuoka ainakin paistoi tasaisesti. Anna uunista otetun kakun jäähtyä 10-15 minuuttia. Kumoa se sitten ritilälle (tai lautaselle).

TÄYTE 

100g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 rkl vettä
4 liivatelehteä
ripaus vaniljasokeria
tomusokeria (omantunnon mukaan)
1/4 tl piparminttuaromia
noin 3 tippaa vihreää karamelliväriä

Vispaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon notkistettu tuorejuusto sekä sokerit, aromi ja väriaine. Sekoita. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Kiehauta vesi ja lisää pehmenneet liivatelehdet. Lisää liivate täytteen joukkoon ohuena nauhana.

Täytä kakkupohja ja laita kakun ympärille kelmu, jotta täyte pysyy aloillaan. Anna hyytyä, mieluiten yön yli. 

Koska olen oikoteiden kruunaamaton kuningatas, itse hyydytin...tai oikeastaan jäädytin täytteen parissa tunnissa pakastimessa. Laitoin kelmua napakasti kakun ympärille ja nakkasin pakkaseen. Näin kakkupohjakin oli mukavan viileä kun pursotin kuorrutteen päälle, ei tarvinnut pelätä kuorrutteen lässähtämistä vaikka juhlapäivä olikin aika lämmin.




KUORRUTE (ja ruusupursotus)


Kuorrutteen tein tätä Valion ohjetta mukaillen:

200 g voita
6 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä
1/4 tl piparminttuaromia
noin 3 tippaa vihreää karamelliväriä

Sekoita sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi, sokerit ja vesi tasaiseksi kreemiksi, lisää joukkoon piparminttuaromi ja väriaine. Sekoita ja kuorrute on valmis pursotettavaksi.

Pursotukseen käytin Wiltonin M1 -tyllaa, mutta olen ymmärtänyt, että mikä tahansa kuusiteräinen tylla sopii. Tuolta Liemessä-linkistä löytyy video ruusupursotuksen tekoon. Todella yksinkertainen ja kaunis pursotus. Mielestäni vaikka kiertäisi sen miten, ei voi mennä kovin syvälle metsään. Kuten tapoihin kuuluu, harjoittelin pursotusta tuntia ennen juhlia muutaman kerran lautaselle ja sitten suoraan in action. Ei se oo niin justiinsa. 

Vain maku ratkaisee!

You Might Also Like

4 kommenttia

  1. Oih, tämä voisi täydentää kuopuksen 1-v-juhlien pitopöydän (eli pitää linkittää tää ohje jollekin leivontataitoiselle sukulaiselle....).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Toivottavasti onnistuu kun en ole mikään reseptiikan ihmenainen. xD

      Poista
  2. Tein tämän kakun muute samanlaisena mutta ihan kermapursotuksella,värjättynä vihreällä .Tuli tosi nätti. Lapset sanoivat että sievin kakku ikinä :)

    VastaaPoista
  3. näyttää aivan ihanalle, pakko tehdä tämäntyylistä juhannukseksi!

    VastaaPoista

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset