Periturkulaista perinnemaisemaa

kesäkuuta 09, 2015

Siis mä en käsitä mitä me ollaan tehty täällä Turussa neljä edellistä vuotta? Taas törmäsin ensimmäistä kertaa niinkin periturkulaiseen asiaan kuin Kuralan Kylämäki. Monet kesät on kyllä pitänyt vierailla, mutta ei ole saanut aikaiseksi. Tiesin kyllä jo etukäteen pitäväni paikasta, olenhan kunnon landepaukku ja historiafriikki. 

En kuitenkaan pitänyt. Mä rakastuin! Pakko mennä ensi viikolla uudestaan. Ja ehkäpä pari muutakin kertaa tänä kesänä. Voin koulia nyt sitten omista lapsista niitä paljasjalkaisia turkulaisia, joille ovat tällaiset elämykset jo ihan peruskauraa. Ja oppivat ihan vahingossa, että miksi niissä kaupan irtoporkkanoissa on jotain likaa... (True story. Oli yllättynyt, että ne kasvavat maassa. Yksi kaupunkilaislapsi taitaa kasvaa tynnyrissä.)

Lähdimme Kuralaan mammaporukan houkuttelemana. Vanhassa kanalassa on kolmena tiistaina muskari (kolmeen eri aikaan, joista tänään ainakin kaksi ensimmäistä oli todella täynnä). Muskarihetken jälkeen jäimme syöttämään lampaita, syömään eväitä ja vain nauttimaan palaa maalaishistoriaa. 

Nurinkurista, että viime kesänä kävimme Tukholmassa Skansenissa, josta löytyy samoja elementtejä, mutta lähes naapurissa sijaitsee Kurala, joka on aito maalaiskylä, jossa on rakennukset niiden alkuperäisillä paikoillaan. Nyt onkin helpompi lähteä tarkemmin tutustumaan kun tietää jo hieman. Kuralassa on kaikenlaista puuhaa kaikenikäisille lapsille. Emmekä nyt käyneet katsastamassa museoita tai Kuralan päärakennusta esimerkiksi ollenkaan. Kylämäessä voi touhuta kaikenlaista, kesäohjelmaan pääset tästä. Kotieläinten lisäksi voi näköjään törmätä myös kotoisiin villieläimiin. Meidän evästäessä erään piharakennuksen alta puikahti ketunpoika. Ja navetan vintillä oli linnunpoikanen tipahtanut orrelta. Raasu!

Seuraavaksi pitää mennä kokeilemaan kätkösuunnistusta sekä kiertämään tietysti museot ja rakennukset. Kuralassa on myös viehättävä kahvila-puoti Omena ja Kaneli, josta voi ostaa ainakin käsitöitä, kahvia, erilaisia herkkuja sekä kotiruokaa. Paikka on varmasti ihana ja kokemisen arvoinen myös esimerkiksi jouluna. P.s. Tätä intoilua ei ole mitenkään sponsoroitu. Että jos meni hehkutus yli hilseen, niin ihan koko vilpittömän sydämeni pohjasta koko vuodatus tullut.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Mä haluun tuonne kans! Oon jo monena vuonna tahtonut, että voitais tehdä yhdessä reissu sinne jos sua kiinnostais tutustuttaa mutkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin ihan satavarma, että sä olet käyny jo. Ilman muuta, katsotaan joku aurinkoinen päivä ja mennään!

      Poista

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset