Syrjitty neuvolakortti
Ei varmaan ole jäänyt kuulematta, että ne on jumankauta mennyt muuttamaan neuvolakortin kansien väriä! Kuin kehtaa.

Minusta se on kaunis vihreän sävy. Jos totta puhutaan, en osannut ollenkaan olettaa, että asiasta repeää tällainen keskustelu. Saimme kuopukselle neuvolakortin pari kuukautta sitten. Terveydenhoitaja ojensi kortin ja sanoi, että näissä onkin nyt tämä väri muutettu. Vastasin siihen, että "Jaa", ja jatkoin uusien hienojen muovikansien - siis tuota, johon se kortti laitetaan - ihmettelyä. Varmaankin siksi ihastelin ja ihmettelin kun eivät huutaneetkaan tällä kertaa "mainosmainosmainos", vaan hieno valkoinen, jossa on suloiset pehmot. Mutta se on taas toinen tarina se. Mutta katsokaa nyt miten söpö! – Ai niin, takaisin siihen neuvolakorttiin.

Terkka jatkoi juttuaan vielä "Joo, tää on tää tasa-arvojuttu." Sitten vasta heräsin ja kysyin, että miten niin. Ja kyllä, minä kahden lapsen, siis poikalapsen, äiti – sain ihka ensimmäistä kertaa kuulla, että esikoisen neuvolakortti on sininen siksi kun se on pojan neuvolakortti. Ja minä olin aina luullut, että se on sininen, koska se on - no, neuvolakortti.

En siis ollut ajatellut kortin väriä ollenkaan, jotenkin vain oletin kaikilla on samanlainen. Siis sininen. Miten hirveää se sitten olisikaan ollut? En osaa nostaa tästä tunteita pintaan, vaikka miten yrittäisin kun se on hyvänen aika neuvolakortti. Äitiyskorttikin on ollut viimeiset vuodet sininen. Kuka vastaa?

Kuvittelen olevani aika sukupuolisensitiivinen kasvattaja, vaikka en varsinaisesti ole koskaan lokeroinut itseäni tässä asiassa juuri mihinkään. Joskus olen hyvinkin neutraali ja joskus taas stereotyyppisempi kasvattaja. Jos itkettää niin itkettää. Ei kävisi mieleenikään sanoa "Olepas nyt reipas, eivät pojat itke". Toisaalta viime vuonna yritimme tyrkyttää jalkapalloharrastusta, koska kaveritkin menivät, mutta ei se häntä yhtään (silloin) kiinnostanut.

Yhdessä vaiheessa esikoisen vaatekaapista löytyi oikeastaan pelkästä sinistä ja turkoosia. Mutta mielestäni se sopii E:lle. Kun taas esimerkiksi punainen tai keltainen, ei vain sopinut hänen kasvoihinsa. Ja mielestäni vauvaa taas se sininen ei niin pue, mutta keltainen kyllä. Nyt äidillä on lasten vaatetuksessa mustavalkoinen vaihe. Vaikka maailma ei ole mustavalkoinen.Jos kaikki kortit tosiaan olisivat olleet sinisiä ja esikoinen olisi tyttö, niin olisinko huomannut, että kortti on sininen? Tuskin. Mutta sitten jännä juttu. Jos kaikki kortit olisivatkin olleet vaaleanpunaisia, olisinko kiinnittänyt huomiota? Ehkä. Miksi? Tätä en osaa oikein itselleni selittää. Miksi vaaleanpunainen pojalla silti häiritsee enemmän kuin vaaleansininen tytöllä. Miksi se on jotenkin niin leimallisesti "tytön väri" ja miksi sillä olisi enemmän väliä? Joskus vielä sata vuotta sittenhän tämä asiahan oli toisinpäin. 

Esikoista odottaessa sanoin, että jos vauva on tyttö, en pue sitä yltäpäältä pinkkiin. Mutta silloin oli lastenvaatteissa muutenkin sellainen retrovaihe meneillään. Kun viimeksi sain ultrassa tietää, että kuopus on poika, kävin varastolla kuivaamassa kyyneleen esikoisen odotusaikana ostamaani vaaleanpunaiseen bodyyn.

Voin myöntää, että jos nyt saisin vielä kahden pojan jälkeen tytön, varmasti korostaisin hänen tyttöyttään jollain tavoin, vaikka itse olenkin ollut aika epätyttömäinen lapsena. Inhosin mekkoja ja ensimmäiset vuodet leikin kuulemma autoilla. Mutta sehän se koko homman pointti onkin. Ei se tehnyt minusta lapsena sen vähemmän tyttöä, saati nyt aikuisena naista. Myöhemmin oli kyllä mintunvihreä hörhelöhamekin, jonka pikkuveli siten omi itselleen ja äiti teki minulle uuden. Vaaleanpunaisen.

En ole käyttänyt lapselle käsitteitä tyttöjen ja poikien värit. Enkä ole vältellyt sitä edes kovin tietoisesti. Varmasti jo omastakin kasvatuksesta kumpuaa se, että aika harva asia on minulle luonnostaan tyttöjen tai poikien. Jaottelu on kuitenkin jonkin verran esikoiseen iskostunut. Mutta jos hänen edessään on eri värejä, joista valita, en pysty ennustamaan minkä värin hän milloinkin valitsisi. Se voi hyvin olla sininen tai se voi olla keltainen tai se voi olla pinkki. 
Että Vihreä hei, säkin oot ihan fine just tollasena ku oot! Annetaan kaikkien neuvolakorttien kukkia vaan...eiku ei sittenkään niitä kukkia. Ne on tyttöjen.

P.s. Kukaan ei myöskään kertonut, että neuvolakortin sisältöä muutettiin jo vuonna 2010 ja nyt nekin ovat erilaiset vaikka molemmat lapset ovat poikia. Kääk!

Kommentit

 1. Eikä, en ees tienny et sitä on muutettu!! Siis mä oli kans ihan puulla päähän lyöty Lunan ekalla neukkukäynnillä kun pöydälle lävähti vaaleanpunainen vihko! Olin myös ihan siinä uskossa siihen asti et kaikilla ne on siniset, kun kaks edellistäkin oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun en ollutkaan ainut. Mä ajattelin et ooks mä jotenkin ihan tynnyrissä ollut siellä neuvolassa kun nyt vasta sain tietää. :D

   Poista
 2. Meillä on vaaleanpunainen Olivialla ja olin jo naureskellut lukiessani minun ja mieheni neuvolakortteja, että niissäkin täytyy olla erivärit kansissa. Mutta eipä mua haittaa mikä väri niissä kansissa on kun se sisältö se kuitenkin on se mitä tulee luettua. Mutta on se ny hyvä ettei kenellekkään tuu paha mieli enää, kun ovat kaikki sitte saman värisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo ja ne kuoret siinä enemmän huomiota kiinnittää. Mäkin jotenkin ajattelin sen sinisen olevan sellainen "yleisväri" vaan. :D Ja oma kortti varmaan on vaaleanpunainen, mut en muista kun ne muovikannet, jotka mulla oli. Nekin vaaleanpunaiset.

   Poista
 3. Oho! Mä en huomannut, että esikoisella ja kuopuksella on edes eriväriset ne! Mä oon vaan ihastellut kuopuksen retrokuosisia muovikansia. No mutta, onhan se toisaalta hyvä, että pienissäkin, vaikkakin aika vähäpätöisissä, asioissa tullaan sukupuolisensitiivisemmäksi. Pienistä puroista ja niin edelleen! Haha! Ja toisaalta, miksi ihmeessä varastoissa pitäisi olla kahta erilaista vihkoa, kun yksi malli riittää – olipa se sitten tasa-arvoasia ör nöt. Mutta harmittiko neuvolatätiä jokin asia, vai miksi siitä edes piti mainita? Koska jollei ne mainostaisi sen vaihtumista, kukaan, siis _kukaan_ ei ehkä kiinnittäisi asiaan mitään huomiota? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ne on niin hailukan väriset, ettei sitä edes huomaa! :D Nimenomaan, musta on just ton varastohommankin takia ollut ihan älytöntä et on kahta _samaa_ vihkoa eri kansilla. Jos tyttöjen ja poikien sisältö olisi erilainen ja perusneuvolakäynti eroaisi jotenkin, niin siinä olisi logiikka erotella ne vihot. Mutta ehdottomasti olen myös sitä mieltä, että jostain sen pitää lähteä.

   En usko, että häntä harmitti. Kai lähinnä kummeksui, mutta ne tiedä miltä kantilta. Ja juu, nythän on tietysti tullut monta mielipidettä, että onko vihreä sitten kiva väri, että miksei keltainen. Voi apua!

   Poista
 4. Mä kans aattelin ku fb:ssä huomasin, että tästä on noussu joku haloo, että mitä ihmettä?! Mulle ainaki ihan sama minkä värinen se kortti on, onko sininen vai vihree :D Ja mites ku mun äitiyskorttikin on sininen ja saan tytön? Ei mitään väliä :D Mun mielestä alkaa lähinnä mennä naurettavaksi tämä touhu jossain asioissa, kun ihan "turhissa" asioissa pitää miettiä jotain tasa-arvoasioita.Ei se pinkki tai vihreä neuvolakortti tee kenestäkään sukupuolineutraalia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi moni olikin sitten samalla viivalla mun kanssa, ettei joko edes tiennyt koko vihkon väriä tai sitten luuli, että kaikki ovat saman värisiä. Onneksi, ettei tullut ihan uuno olo! :D Tavallaan hyvä, koska tosiaan mitä järkeä olla kahta samaa vihkoa eri kansilla, mutta onhan meillä kai aika pienet murheet sitten kuitenkin jos tästä saadaan kohu.

   Poista
 5. Meillä tietysti molemmilla tytöillä on vaaleanpunaiset neuvolakortit ja mä en silti ollu ikinä ajatellut että niitä ois kahta väriä, luulin että kaikilla on samalaiset pinkiit ja tajusin jutun vasta kun mulle lyötiin sininen käteen tän poitsun kohdalla. Sanoinkin siinä, etten ollut tiennyt niitä olevan kahta väriä, mutta tämäpä hauskaa. Just kun oon ssain tietää että pojille ja tytöille on oma väri niin eiköhän ne muuta sitä. :D Kortin värillä ei oo kyllä mulle mitään väliä, että ihmettelen vähän tätäkin uudistusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla meni sitten ihan toisinpäin kuin ensimmäisellä kommentoijalla Jenillä. :DD Nyt meilläkin on pojilla eri väriset. :P Tosiaan ihan kiva, että sama vihko on nyt kansistakin samanlainen kun ei siinä jaottelussa ole jotenkin järkeä turhaan joutuvat pitämään neuvolassa kirjaa värien menekistä, mutta toisaalta niin turha asia. Tai ainakin mielestäni tosi turha valittaa, että nyt se vasta on väärän värinen, kun ei kukaan niitä kansia edes katso. Hauskaa, että kirvoitti keskustelua kuitenkin.

   Poista
 6. Mun mielestä niin turhaa vängätä neuvolakorttien väreistä.. Mitä väliä sillä ihan oikeasti on minkä väriset ne ovat :D

  Ps. Kyllä nuo uudet kannetkin mainos on, samat pehmot löytyy Arlan korvikkeiden kyljestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan, ilmeisesti moni ei edes huomannut. Mutta ihan hauskaa tätä on ollut seurata. :D

   Ja juu ovat mainos, mutta nätisti piilotettu ruma logo taakse. :P Vaikka en piilomainontaa varsinaisesti kannata ollenkaan, mutta kyllä nuo ovat silti kauneimmat minun saamistani muovikansista. Thih!

   Poista
 7. Minulle myös oli uusi juttu, että näitäkin on ollut kahden värisiä! Jotenkin turhaa mielestäni moinen, vaikka on minusta myös hassua se, että kaikesta täytyy nousta haloo. Vihreä on minusta kiva väri! Mutta loppujen lopuksi voisihan se olla vaikka valkoinenkin, koska ei se niin käytetty asuste ole :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, en oo ainoa! No tietty kaikesta mistä vähänkään voi valittaa, pitää valittaa. Voi kääk! :D Juu, ei sellainen, että pitäs miettiä kun neuvolaan menee et onhan vauva nyt matchy matchy kortin kanssa. Haha!

   Poista
 8. Mä älysin vasta nyt tämän "kohun" saattelemana vilkaista meidän neuvolakorttia ja totta tosiaan, sehän on vaaleanpunainen. Enemmän mäkin olen keskittynyt niihin kansiin, heh. Ja voi että, nuo pehmoeläinkannet on söpöt! Arlaa juu, mutta nätimpi tolleen kuin silmille pomppaava Valio-logo etukannessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DD Loistavaa! Nyt kaikkia alkaa harmittaa kun eivät ole edes huomanneet. Hyvä minä. :P Nimenomaan. Mainosrahoilla nuo kannet maksetaan, mutta kyllä senkin voi tehdä kuitenkin kivannäköisesti VAIKKA ei ole pätkääkään harmittanut käyttää noita muitakaan. Ja sittenhän myydään niitä kankaisiakin kansia, jos oikein alkaa kismittää. Mut tuossa tuollainen pieni piilomainonta on mun mielestä ihan jees. Sanoo bloggaaja. :D

   Poista
 9. Kuka oikeesti sitä korttia ees kattelee, kun se on aina niissä muovikansissa! Ja meillä molemmilla lapsilla ne on ainaki todella rumat, jotaki oranssia ja keltaista. Miksihän niistä ei oo nostettu haloota? Oon miettiny, että tekisin/ostaisin jotkut hienot kuoret, mutta kun vauva-aika ohi, niin kortit on niin vähällä käytöllä että sama miltä ne siellä laatikossa näyttää. Mutta hyvä, että meillä on täällä Suomessa välillä näinkin pieniä ongelmia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, luulisi sen mainonnan häiritsevän enemmän kuin sen hailukan kortin värin. Mutta sitten toisaalta ihmettelen kyllä, etteivät ne olleet samanlainen kaikille. Että sikäli ihan hyvä uudistus mun mielestä, mutta ainakin on ihan vihoviimeistä rutista nyt siitä vihreästä väristä, koska kovin moni tuskin edes huomasin muutosta ennen tätä "kohua".

   Poista
 10. Hö. Ihan ohi mennyt koko juttu! En oo ees kiinnittäny huomiota tohon väriin - ehkä just ku molemmat ovat tyttöjä :) Ja sain edelleen vaaleenpunasen kortin joten koko tasa-arvokeskustelu on menny ihan ohi.

  Meidän tyssiä veikataan jatkuvasti pojaks, justiinsa värien takia. Ihan ku tytöllä ei sais olla ku pinkkiä..kaikki beige harmaa keltanen sininen musta ruskee mitänäitänyon värit tuntuu automaattisesti olevan poikien värejä :/ buu. "...no kun sillä on poikien värit, aika jännä. Vai että tyttö".

  VastaaPoista
 11. Mitä pirun väliä sillä minkä värinen on neuvolakortti? Kyllä on murheet pieniä jos pitää siitä itkeä että tytöllä ei ole punaista korttia :D mulle se vain on kortti mistä voin lukea lapseni (tytön) kasvun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei anonyymi, et ilmeisesti lukenut postausta kovin tarkasti. ;) Tai ole lukenut blogiani muutenkaan, muuten ehkä tietäisit, ettei minulla ole edes tyttöä. :D Jos luet postauksen uudelleen, niin saatat huomata, että olemmekin jopa ihan samaa mieltä. Se. on. vain. kortti.

   Poista

Lähetä kommentti