Pitsaa grillissä + ruispitsapohjan ohje
syyskuuta 13, 2015
Loppukesän paras hankinta ehdottomasti (noh, grillin lisäksi) oli pitsakivi. Kiven kanssa paistaminen ensimmäistä kertaa oli hieman sähläystä ja oikean tekniikan hakemista. Paras tyyli oli kaulia pohja runsaissa jauhoissa ja sitten täyttää suoraan grilliin, kiven päälle.
Etsin paistokiveä monesta kaupasta. Loppukesästä monesta kaupasta olivat nämä jo loppuneet. Lopulta löysin vähän pienemmästä Prismasta Hukka-merkkisen kiviarinan. Ja lopputulos oli mitä mahtavin. Rapein pohja mitä olemme koskaan saaneet kotona aikaan! Pitsakiveähän voi käyttää uunissa ja myös muihin paistotarkoituksiin. Itse en ole vielä keksinyt mitä muuta tällä paistaisin, joten jos sieltä löytyy vinkkejä niin kertokaa. Olisi kiva saada vähän useammin käyttöön.
Mutta onneksi vielä ehtii grillaillakin!
Mutta onneksi vielä ehtii grillaillakin!
Ruispitsapohja
2 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 rkl oliiviöljyä
1 tl merisuolaa
2 dl ruisjauhoja
2-3 dl vehnäjauhoja
Sekoita hiiva ruisjauhojen joukkoon. Kuumenna vesi 42 asteiseksi (olen itse laittanut vain hieman kädenlämpöistä kuumempaa ja hyvin toimii) ja lisää hiiva-jauhoseos. Lisää öljy ja suola. Lisää vähitellen myös vehnäjauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi palloksi ja anna kohota liinan alla.
Valmistele täytteet. Käytän tomaattikastikkeena yleensä tomaattimurskaa, johon olen lisännyt lorauksen oliiviöljyä ja hieman suolaa sekä yrttejä. Täyttäessäsi pitsaa muista - aina juusto alle!
Jos käytät pitsakiveä grillissä, on helpoin kaulia taikina pyöreäksi pohjaksi käyttämällä runsaasti jauhoja ja varovasti asettaa kuumalle kivelle ja täyttää pitsa suoraan grilliin. Pitsan voi paistaa grillissä myös pellillä. Jos käytät uunia paista 250 asteessa noin 10 minuuttia.
4 kommenttia
Mielenkiintoinen tuo ruispohja - testiin! :)
VastaaPoistaPs. minäkin laitan juuston alimmaiseksi, mutta joskus ripsautan hieman pinnallekin. ;)
Kannattaa kokeilla. Rukiin määrää voi tietysti myös itse säätää, ja tällaiselle ruisleipä-addiktille ruispohja on oikein tervetullut lisä. :)
PoistaTätä pitää kokeilla! Me on viime aikoina innostuttu leipomaan tosi usein pitsaa, tehdään se tosin uunissa. Mies on alkanut haaveilla pitsakivestä, enpä ollut ajatellut että sitä voi käyttää grillissäkin.
VastaaPoistaHankkikaa ihmeessä pitsakivi! Se on suht edullinen sijoitus kuitenkin ja pitsa maistuu paljon paremmalta. :)
Poista