Newsflash! Äiti on väsynyt

Pari viikkoa sitten olin aikeissa kirjoittaa siitä, miten helpolta tämä vauva-aika tuntuu. Tyyppi on tosi lunki, ei turhia kitise ja viihtyy hyvin itsekseen. Ja vaikka väsymys painoi ja lyhyet unipätkät rasittivat arkea, niin se tuntui kuitenkin - no, normaalilta vauva-arjelta. Mutta nyt. Pari viikkoa olemme vaeltaneet öisin koko perhe huoneesta toiseen. Vauva ei nuku omassa sängyssä ollenkaan vaan nukkuisi vain minun vieressäni. Isoveli on myös alkanut heräillä öisin ja tulee meidän sänkyyn. Mies koittaa löytää sopen, jossa saisi levättyä seuraavaa työpäivää varten.


Syitä levottomuuteen on varmasti paljon. Eroahdistus, kiinteän ruoan huono menekki, puutteellinen päivärytmi, imetys ja äidin olematon selkäranka. Öisin on vain helpompi tarjota tissiä ja nukkua itse sen sijaan, että nousisi ylös ja yrittäisi nukuttaa omaan sänkyyn tutin avulla. Päivisin yritän saada selkeää ruokarytmiä, maistui ruoka tai ei. Toisaalta en haluaisi tuputtaa liiaksi, mutta syöminen pitäisi silti saada siirrettyä tehokkaammin päiväsaikaan tapahtuvaksi. Periaatteet on tehty rikottaviksi ja nyt uppoaa hieman paremmin kaupan valmisruoat kuin äidin tekemät. Sitten kun tämä sujuu yritän lisätä itsetehtyjen ruoan määrää pikkuhiljaa. 

Tämän takia en ollut ollenkaan innoissani tästä kiinteiden aloituksesta. Tämä vaihe kun on aika raskas muutenkin. Liikkumisen opettelu tulee uniin. Mahdollisesti myös hampaat tekevät kiusaa. Vauva on myös herkkä vierastamaan ja päivän hälinät heijastuvat helposti uniin.

Terveyskirjaston mukaan 24 tunnin valvominen vastaa noin yhden promillen humalatilaa. 17 tunnin valvomisen jälkeen suoritustaso vastaa tilannetta, jolloin veressä on 0,5 promillea alkoholia. Vähennettäessä tavanomaisesta yöunen pituudesta viikossa kaksi tuntia yössä vastaa ajokyky 0,9 promillen humalaa.

Edellisestä humalatilasta on aikaa reilusti yli vuosi, mutta muistelin humalan olleen vähän hauskempi. Itsestä tuntuu nyt lähinnä koomapotilaalta. Muisti pätkii (normaalia enemmän), ajatus katkeilee, änkytän ja olen kaikin puolin ihan tööt. Rakastan kaikenlaista äksöniä. Pidän siitä kun saan asioita aikaan ja stressaannun kun en saa. Päivään löytyisi kyllä pieniä lepohetkiäkin, mutta rentouttavampaa olisi kun saisin lyhennettyä tehtävälistaani. Sitä listaa, jonka olen itse itselleni laatinut. Huoh.

Historiallisia aikoja. Unohdin eilen syödä. Ei vain ollut näläntunnetta. Kauppaan lähtiessä olin aikeissa ottaa rattaiden rungon mukaan, jotta saisin turvakaukalon siihen. Eteisessä nostin ratasistuimen rungon viereen ja lähdin kauppaan. Ilman sitä runkoa. Unohdin sen sekunnin sadasosassa. Onneksi muistin kaupasta ottaa lähtiessä ostokset - ja lapsen! (Toinen oli sillä hetkellä kerhossa turvassa.)

P.s. Vielä ei mennä kovin syvissä vesissä ja täysin väsymyksen sumussa, mutta kroppa jo oireilee. Ja onneksi apua on saatavilla lähellä jos tuntuu ettei jaksa.

Väsyttääks sua? 

Kommentit

 1. Oli niin tuttua tuo, että öisin oli vaan helpompi tarjota tissiä kun tiesi pääsevänsä itse takaisin nukkumaan heti sen jälkeen. Kesti monta kuukautta ennen kuin jaksoimme aloittaa sen yövieroituksen. Samassa oli remppa, joten ei ihme, että hain vaan omaa etua yöllä. Et pode yhtään huonoa omatuntoa mistään valmisruoista. Jotkut ajat ovat sellaisia että tärkeää in vain selviytyä ja käyttää niitä keinoja, jotka tekevät arjesta vähän helpompaa. Tsemppiä!!

  VastaaPoista
 2. Hurjasti tsemppiä! Meilläkin oli pahin vaihe siinä 4-8kk, sitten alkoi hiljalleen helpottamaan. Meillä unia häiritsi tosin silent-refluksi, mutta esimerkiksi liikkumisen opettelu ei taas tullut uniin eikä kovin suuria eroahdistuksia ole kärsitty. Se väsymyksen sumu on kyllä kauheaa.. Onneksi teillä on apua lähellä <3

  VastaaPoista
 3. Meillä esikoinen nyt noin 6,5 kk. Ekat neljä kuukautta neiti nukkui n. 11-12 h yöunia yhellä syötöllä. Mä hurrasin miten ihanaa ja helppoa,voiks tää oikeesti olla tällasta. Sit alotettii kiinteet ja tyttö alko kääntymään. Nykyää herätää kahen kolmen tunnin välein ja välillä yöllä ei meinaa nukahtaa uusiks :( hampaita varmaan tulossa myös.. sit toiset äidit kehuu miten meijän pirkkopettteri kyllä nukku jo puoli vuotiaina kokonaisia öitä.. huoh..

  VastaaPoista
 4. Voi kuule miten tutulta kaikki kuulostaakaan! Täällä meillä on perhepedissä vielä ihan just näillä näppäimillä 1,5v tyttönen ja edelleen yöllä satunnaisesti tissitellään... No nyt on viikon verran menty parin tunnin unilla sillä, molemmat tytöt ovat kovassa flunssassa. Vanhempi on kolmena yönä yskiessään oksentanut sänkyynsä ja sitä selvitellessä on koko perhe herännyt ja virvonnut niin, että ei se uni ole ihan helpolla tullut uudelleenkaan. Viime yönä alkoi nuoremmalla tuo yskä ja voi miten kivaa... Tuntuu kuin olisin jokin zombie ja ihan hirveästi ei tällä hetkellä lohduta, että omakin kurkku tuntuu jo kipeältä.

  Tsemppiä siis siinne ja myötätuntoa!

  VastaaPoista
 5. Väsyttää.. Eilen tuli sitten se kauan pelätty kunnon migreenikohtauski näiden huonojen öiden ja kouluressin ansiosta. Illalla päätin että nyt se on loppu, yötissi nimittäin. Ja kas kummaa 3-5 kertaa annoin tuttia yöllä ja siinä se. Kädet ristissä toivon että tämä nyt vain menee noin helposti (edellinen vauva huusi erotissiä 1-2kk ja äitikin sortui ajoittain). Täälläkin kiinteät maistui hetki sitten vielä kovin huonosti. Nyt puuro on se minkä perään itketään aina kun se loppuu lähes määrästä riippumatta. Illalla annan aina puuron ja imetyksen jälkeen vielä pullosta ennen nukkumaanmenoa. Meillä ne yösyönnit oliki jo jonkin aikaa olleet pelkkää tapaa, ei oltu kunnolla syöty enää moneen viikkoon. Nyt herralla ikää viikkoa vaille 7kk. Tsemppiä sinne<3

  VastaaPoista
 6. Vähän väsyttää joo. 9kk poika vääntelehtii yön kainalossa ja haluaa nimenomaan olla kainalossa. Vieressä ei riitä. Imetystoppi jota öisin käytän on täysin turha, sama olisi nukkua ilman sitä niin säästyisi luukun aukaisemisen vaivalta. Tiheästi poika tankkailee. Tsemppiä paljon, toivottavasti helpottaa pian.

  VastaaPoista
 7. No well, hello! Täällä ollaan menty 6kk niin ( 24/7 ), että neiti nukkuu sen 2h MAX putkeen. Tunnin jälkeen saadaan hyssytellä tai sitten ne loputtoman pitkät lenkit..Tadaa, siihen tottu. Viekkuun vaan ja sen 1-2h välein yösyötöt alkujaan. Ei niin paljoo väsyttäny.Päivisin kyllä teki tiukkaa, kun ei nukkunu ni ei. Noh, 4kk kohdalla otettiin ne maistelut kehiin ja 5kk kohdalla olikin jo säännöllinen ruokarytmi ja päivisinkin ollaan alettu jopa nukkumaan. Vaunuissa. Ilman kävelyjä. Ilman tuttia (!!!!) ja jopa 3h. Taivas.

  Mutta öisin ei. Hyvistä päiväunista ja tutittomuudesta hullaantuneena päätin, että tähän samaan putkeen sitten koko yö omassa sängyssä ja edessä on taivaalliset pitkät yöunet. Ei. Ei ollenkaan. Tutitta ei nukuta omassa sängyssä ( on 3kk lähtien kyllä sinne iltaisin nukahtanut vallan mainiosti ) saati koko yötä. Onneks ei syödä ku 1-2 kertaa enää öisin. Vieressä. Koska selkäranka napsnapsnapsuu silleen väsyneenä. Melkeen kaikkee on kokeiltu. Nyt relat käytössä ja puuro tauolla niin yöt on hitusen rauhottunu. Neiti myös ryömii, joten aika kivasti nekin on viime kuukauden aikana tullut uniin. Ehkä kohta uskallan taas kokeilla koko yötä omassa sängyssä. Ja kyllä. Sen kun alottaa, se pitäis viedä loppuun asti...vaan kuka se promilleväsyhuuruissa jaksaa. Vaikka kuin takaraivossa huutaa, et älä luovuta, jos lopetat, ensi kerta on vaan pahempi.

  Onneks kuitenkin on niitä positiivisiakin asioita! Koko perhe on asennoitunu nukkumaan "siellä missä on hyvä olla", päiväunet ja ruokarytmit on ihanat ja maistuu, imetys onnistuu käsittämättömän hyvin kaiken alun jälkeen, ja selkäranka kun sano naps, niin on saanu kurottua univalkoja poikkeen. Sitten voi taas koettaa.

  Välillä mietin, mikä on vikana, kun toisilla nukkuu koko yön omassa sängyssä jo, jopa 10h putkeen! Woooot?? :D

  Hurjasti tsemppiä! <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti