Bataattikeitto inkiväärillä

elokuuta 31, 2016

Nyt on menossa joku kokkauskausi. Tykkään hirmuisesti laittaa ruokaa ja leipoakin, mutta vain sellaisia suht yksinkertaisia ja nopeita juttuja. Positiivista plussaa jos ruoanlaitossa ei kulu koko kaapillinen kippoja ja kuppeja. Mä nimittäin inhoa – ei... Mä vihaan niitä kokin muita velvollisuuksia, eli työpisteen siivoamista ja tiskaamista. 

No onhan tiskikone juu, mutta ei niitä sellaisenaan voi sinne heittää ja sitä paitsi seonainatäynnä! Mutta kun kerran on olemassa pakastimia, joita ei tarvitse sulattaa, niin kuka keksisi keittiön, jota ei tarvitse siivota? Anyone?

Mulla on nyt syksyn ruokateemana monipuolistaa meidän perheen ruokakylttyyriä. Ottaa askel tai kaksi poispäin niistä kaavoista, joihin olen keittiössäni pahasti kangistunut. Ensimmäinen askel on kauppaostosten parempi suunnittelu. Tai siis oikeastaan ylipäänsä suunnittelu. Olisi varmaan hyvä miettiä ennen sitä kauppaa mitä syödään ja mitä siihen tarvitaan, kuin miettiä kaupassa, että ostan nyt tätä ja mitäs siitä tekisinkään.


Näiden kauniiden sanojen jälkeen on hyvä todeta, että tämä bataattisosekeitto jos mikä,  on juuri yllä kertomani vastakohta. Sosekeitto, jonka teen aina lähes samalla tavalla, koska se on takuuvarmasti niin hyvää. Ehkä ensi kerralla voisin kokeilla jotain muuta. Mutta tämä on minun ja esikoisen lempparia! Vaikka tällä kertaa laitoin tavallisen ruokakerman sijasta ranskankermaa. Kuin villiä?

Jos omenapiirakka on leivonnaisten syksyinen must have, niin sosekeitto on ruokien ykkönen syksyllä. Tämä keitto on täsmällisemmin kasvissosekeitto, mutta bataattisuuttahan voi säätää maun mukaan. Teen keittoa aina ison satsin ja "jatkan" sitä usein peruna-porkkanalla. Tähän voisi käyttää hyvin myös kolme keskikokoista bataattia.



Näin se menee:

Bataattikeitto inkiväärillä

2 bataattia
3 perunaa
3 porkkanaa
1 sipuli
1 prk ranskankermaa

Kasvisliemikuutio
Tuoretta inkivääriä (semmoinen peukalon kokoinen palanen)
Ruohosipulia (ja persiljaa)
Mustapippuria
Suolaa

Kuori ja pilko juurekset (pilkon aina pieniksi, jotta kypsyvät nopeasti), keitä liemikuution ja inkiväärin kanssa noin 10-15 min. Soseuta juurekset ja mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää kerma ja yrtit, kiehauta. Laitoin myös persiljaa kun sitäkin oli ja pidän sen mausta, mutta sen voi jättää pois tai korvata vaikka korianterilla. Ruohosipulia ja pippuria voi lisätä vielä lautaselle. Tarjoile sellaisenaan tai perinteisesti raejuuston kanssa.


Piis of soup!

You Might Also Like

1 kommenttia

  1. Nam Nam! Niin hyvää ja vaikka vielä nokare koskenlaskijaa joukkoon.. Namskis!
    http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

    VastaaPoista

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset