Sattuuhan näitä"No täältä päiväkodista soittelen hei! ...Tuota sellaisella asialla soittelen, että...että kun teemme tässä näitä uusia Wilma-tunnuksia kaikille vanhemmille, minun pitää nyt kysyä, että saako tunnukset ja lapsen tiedot antaa myös miehellenne."

"Juu-u...kyllä? Mutta pakko nyt kysyä miksi äidiltä pitää varmistaa saako isälle antaa tiedot?"

***

Joulun aikaan tuli mieleen tarina reilun vuoden takaa. Kävi nimittäin sillä tavalla, että siihen aikaan antoi maistraatti käskyn, että vastasyntynyt lapsi oli isälle tunnustettava. Tämä tunnustus oli parille ensimmäinen ja tapahtui Koski TL:ssä, Varsinais-Suomen maakunnassa.

Meidän esikoinenhan syntyi vuonna 2010 ja vuonna 2015 kun pikkuveli syntyi tuli miehestä kahden lapsen isä.

Niin siis, kerralla.

Esikoisen syntymän aikaan asuimme vielä pienellä paikkakunnalla. Siellä tällaiset byrokraattiset asiat, kuten vaikkapa isyydentunnustus, on paljon vähemmän muodollisempi tapahtuma kuin kaupungissa, jossa varataan aika hyvin vartioituun Sosiaalikeskukseen, varotaan sanomasta mitään ylimääräistä ja vastataan kiltisti kysymyksiin parisuhteen kestosta ja tilasta.

Esikoisen tunnustaminen hoitui maalla vähän rennompaan tyyliin, samalla kun moikattiin tutut naamat kunnantalolla ja hörpättiin vauvakahvit.

***

Lastentarhanopettaja jatkoi yhä nolostuneemmin: "No kun meidän virallisen tiedon mukaan hän ei ole virallisesti isä...?"

"???"

Muutimme Turkuun kun esikoinen oli muutaman kuukauden ikäinen ja vuoden ikäisestä hän oli hoidossa kun minä menin kouluun. Ensin kahdella eri kunnallisella perhepäivähoitajalla ja sen jälkeen päiväkodissa. Sielläkin vasta puoli vuotta myöhemmin selvisi, että isyydentunnustus olisi pitänyt muuton jälkeen vahvistaa vielä maistraatille. Oho hups!

Mielenkiintoinen oli myös tämän ilosanoman kertominen isälle – eh, vai pitäisikö jopa sanoa "isälle". Haha!

Päätimme lopulta odottaa kuopuksen syntymään ja hoitaa homman kerralla kuntoon.

Nyt koko perhe sosiaalikeskukseen! Siellä näemme sen minkä lastentarhanopettaja meille ilmoitti. Kiittäen ja ylistäen henkilökuntaa menimme tunnustukseen ja kaikki oli juuri niin kuin meille oli sanottu.

Vaikka kysyimme kyllä vielä lähtiessämme, että tulihan se leima nyt varmasti kaikkiin papereihin. Ihan kaikkiin?

Me kätkimme asian sydämiimme ja tutkistelimme sitä. Noh. Sattuuhan näitä.

Epilogi.
Menimme viime keväänä naimisiin välttääksemme vastaavanlaiset tapahtumat. Mutta sitten jännästi se pappi puhui puheessaan vain yhdestä yhteisestä lapsesta...

Kommentit

 1. Heh!:) niinkin voi käydä.. Me olimme kyllä käyneet kiltisti tunnustamassa byrokratiakoneessa isyyden,ja minäkin vakuuttelin etten ole ollut kenenkään muun kanssa sukupuoliyhteydessä siittämisajankohtana, mutta kas kun tämä herra byrokraatti oli unohtanut laittaa paperit eteenpäin! Tuli lääkärissä käydessämme eteen että lapsen tietoja ei voinut luovuttaa isälle kun sellaista ei kuulemma ollut.. Hienoja systeemejä tällaisille pakanallisille..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! :D Ja kiva, ettei nyt olla ihan ainoita lajissamme. Mä en vieläkään tiedä et missä kohtaa se moka on käynyt, et eikö paperit menneet vanhalta paikkakunnalta Turkuun, vai eikö vahvistusilmoitus tullut ikinä meille asti vai enkö vain huomannut sitä paperia ja jäi sitten tekemättä. Mutta parempi myöhään toimii taas tässäkin. ;)

   Poista
 2. Mikä blogi! Mistä lie tänne eksyin, ja kylläpä ihastuin tapaasi kirjoittaa! Rakastan kirjoittajia, joiden tekstit ovat oivaltavia, kielenkäyttö rikasta ja ehkä yllätyksellistäkin. Mielissäni olen kahlaillut tänään kirjoituksiasi, kiitos niistä! 😊 Palaan tänne varmasti vielä jatkossakin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, et uskokaan miten lämmitti mun sydäntä tämä kommentti. Vielä kun olen juuri palaamassa töihin (kirjoittamaan) ja hieman jo pelkäsin, että olenko ruosteessa kun viime vuoden aikana tuli niin vähän kirjoitettua. Pahoittelut, että jos blogi sekoilee kun lueskelet taaksepäin kun iltojeni iloksi säädän tätä ulkoasua kohdilleen. Erityisesti nuo tunnisteet laitan niin, että saman tyyliset tekstit löytyvät helpommin. Jatkossa muutenkin postaukset tulevatkin painottumaan vielä enemmän nimenomaan teksteihin. Tuhannesti kiitos, ihana palaute! <3 <3

   Poista
 3. Hahaa, näinkin voi käydä! :D Kiitos makeista nauruista ja mukavaa alkanutta vuotta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti