Helppo saaristolaisleipä

elokuuta 16, 2017


Nyt kun sain sut tänne, niin myönnän heti, ettei mulla ole käryäkään onko tämä sen helpompi kuin mikään muukaan saaristolaisleipä. Mutta helppo se joka tapauksessa on! Tämä on meidän lasten suosikkileipä ja muutenkin todella tykätty resepti. Leivoin näitä itse jopa toistakymmentä meidän häihin leiväksi.

En osaa oikein päättää kuuluuko saaristolaisleipä erityisesti kesään vai joulunaikaan. Mutta ne molemmat ajat me syömme tätä lähes kyllästymiseen asti, jolloin on varaa pitääkin tästä herkusta pari välikuukautta.

"Mä en aina jaksa odottaa leivän paistumista 1h 45min,
mutta kun odotan – se on saaristolaislimppua."

Saaristolaisleivän valmistus ei ole erityisen työläs, mutta suhteellisen hidas prosessi kuitenkin nostatuksineen ja pitkine paistoaikoineen. Mutta se hyvä puoli tuossa pitkässä nostatusajassa on, että se on jo niin pitkä, että ehtii käydä välissä vaikka kaupungilla asioilla. Viimeksi hain Kauppakassi-palvelusta ruokatavarat ja kävin postissa.

En ole muita leipäohjeita edes kokeillut kun tällä tulee niin ihanan pehmeitä ja makeita limppuja. Kokeilin tehdä myös kuivahiivasta (2,5 pss) ja hyvin onnistui, vaikka tämän alkuperäisessä (äidiltäni saadusta) lukeekin tuorehiivaa. Tästä ohjeesta tulee kolme leipää.


Saaristolaisleipä

1l Piimää
50-75g Hiivaa
2tl Suolaa
3dl Siirappia
3dl Olutmaltaita
3dl Ruisjauhoja
3dl Kauraleseitä
3dl Sämpyläjauhoja
Loput vehnäjauhoja (n. 3dl)

+ Siirappia (n. 1rkl) ja vettä (n. 2rkl)

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva. Lisää joukkoon muut aineet. Taikinan tulee olla aika tymäkkää, mutta oma kriteerini on, että onnistun sitä kuitenkin joten kuten sekoittamaan puukauhalla. Voitele vuoat ja jaa taikina vuokiin. Anna kohota 1h 45 min. Voitele varovasti ja ohuelti siirappivedellä. Paista 145 asteessa, 1h 45 min. Leipä on kypsä jos leivän pohjaa koputtaessa se on hieman kumea. Voitele vielä siirappivedellä ja anna jäähtyä liinan alla.Aivan parasta heti tuoreeltaan, mutta maku vain voimistuu yön tai parin yli jääkaapissa. Eikä pakkanenkaan saa leipää pilalle. Meillä menee kolme leipää aina niin, että yksi syödään tuoreeltaan, yksi parina seuraavana päivänä ja yksi vain jää pakkaseen. Saaristolaisleipä valmistuu hitaasti, mutta on sitäkin suussa sulavampi.

You Might Also Like

2 kommenttia

  1. Nam, tätä täytyy kokeilla! Itsellä on myös yksi mahtava leipäohje (johon tulee puolukkaa), täytyypä kaivaa se esiin jostain kaapin kätköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sellainen puolukkaversio olisikin muuten kokeilun arvoinen! Hyvä vinkki.

      Poista

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset