Matka Pärnuun omalla autolla

syyskuuta 07, 2017

Pärnun hiekkaranta


Matkustimme omalla autolla Viroon, tarkemmin sanoen Pärnuun, elokuun alussa. Meidän perhe on aika keltanokka kaikenlaisen matkustamisen suhteen, joten tämäkin oli meille seikkailu. Monelle Viro on jo tuttu, mutta me emme olleet Viron suunnalla merta edempänä käyneet, tätä ennen. Eteläinen naapuri ihastutti ja vierailemme varmasti vielä uudelleenkin.

Saimme rekrytoitua ystäväperheen reissuseuraksi ja vuokrasimme yhdessä talonpuolikkaan. Vuokratalo oli loistava ratkaisu kahden perheen lomareissulle. Illalla kun lapset olivat menneet nukkumaan, me saimme viettää iltaa yhdessä kun taas hotellissa on lasten mentyä nukkumaan "jumissa" huoneessa.


Idyllinen ja keskieurooppalainen Pärnu
Omalla autolla Viroon

Helsinki-Tallinna väliä seilaa (tai voiko sitä seilaamiseksi enää sanoa?) uutukainen Tallink Megastar, jonka matka kestää kokonaiset 2h. Lasten kanssa autolautalla matkatessa kaikenlainen yleinen säätäminen kuten vessat, vaipanvaihdot ja syömiset ottavat oman aikansa, joten tax free -ostosten jälkeen saakin jo siirtyä autoon odottamaan. Ehdoton suositus autotallipaikalle, joka sijaitsee ylemmällä autokannella, samassa kerroksessa tax freen kanssa. Autotallipaikka maksaa +15 euroa, mutta on joka sentin arvoinen. Autoon voi kätevästi viedä ostoksia ja on hyvin tilaa pakkailla rattaita autoon.

Mikäli sääntöjä haluaa noudattaa pilkulleen, ja niinhän mehän "perussuomalaisina" halusimme, tulee auton olla hieman kotimaisia vaatimuksia paremmin varusteltu. Hieman lähteestä riippuen autossa pakollisia lisätarvikkeita ovat ensiapulaukku, jauhesammutin ja turvaliivi. Ajokortti ja autovakuutus ovat voimassa myös Virossa. 


Ajaminen Tallinnasta Pärnuun

Matka omalla autolla Tallinnasta Pärnuun kesti aikalailla tasan kaksi tuntia. Ja koska tyypillisesti lähdemme matkaan worst case scenario -ajatuksella niin matka oli yllättävästi helpompi kuin ajattelimme. Satamasta pääsi nopeasti kaupungista ulos. Pääosin ajaminen oli helppoa eikä eronnut juurikaan kotimaassa huristelusta, mutta paikoin kuitenkin näkyi sitä varoiteltua "virolaista liikennekulttuuria". Menomatkalla yhden kerran seurueemme ensimmäisenä ajavan auton eteen tultiin risteyksestä todella vaarallisen näköisesti. Ja paluumatkalla Tallinnan keskustassa tehtiin paljon todella yllättäviä ja törkeitä kaistanvaihtoja.


Maantiet pääkaupungin ja Pärnun välillä olivat joko hyvässä kunnossa tai sitten niitä kunnostettiin. Iso osa matkasta olikin tietyömaata, mutta matkanteko ei siitä huolimatta hidastunut merkittävästi. Peltipoliiseja eli nopeusvalvontakameroita on matkalla paljon, mutta nopeusrajoituskylttejä verrattain vähän. Selkkaus poliisin kanssa liiemmin kiinnostellut, joten välillä tuli mietittyä, että mikähän rajoitus tässä kohdin mahtaa olla (yleiset nopeusrajoitukset Virossa taajamassa 50km/h, maanteillä 90km/h).


Hiekkaranta

Ainoa asia, jota matkaseurueemme varsinaisesti osasi reissulta ennakkoon odottaa, oli tietysti kehuttu ja suosittu Pärnun hiekkaranta. Meillä kävi kuitenkin huono tuuri sään suhteen. Olimme reissussa kolme päivää, joista keskimmäinen oli ainoa kokonainen päivä. Tämän olimme suunnitelleet rantapäiväksi, mutta sinä päivänä aurinko ei tainnut näyttää vilaustakaan itsestään.

Hiekkaranta oli upea ja aurinkoisena päivänä voisi hyvinkin kuvitella olevansa kauempanakin Suomesta. Rannalla oli todella kova tuuli ja oikeastaan jäätävän kylmä. Mutta heti rannalta puiston puolelle siirryttäessä ilma tuntui jo lämpimältä. Purjelautailijat olivat toki onnesta soikeana.


Mikäli haluaa pelata varman päälle kannattaa varata majoitus kylpylähotellista tai vähintään pitää se back uppina. Lapset odottivat rantaa ja uimista, mutta huomasivat itsekin nopeasti, että olosuhteet eivät ole nyt ihanteellisimmat rantaleikeille.


Kohvik Supelsaksad


Kaupunki, ostokset ja ravintolat

Pärnu on kaunis pieni idyllinen kaupunki. Keskustan kävelykatu putiikkeineen ja kahviloineen on suloinen. Kaupungin loistokkaat kukkaistutukset tekevät vaikutuksen (kaikkiin muihin paitsi allergikkomieheeni). 

Pärnun ostoskeskus Port Artur on jaettu hauskasti kolmeen eri rakennukseen. Kiinnostavimmat liikkeet löytyivät Port Artur ykkösestä, jossa oli monipuolinen ekokauppa Biomarket sekä design-putiikki Krunnipea, josta löytyi mm. vaatteita, koruja ja sisustustarvikkeita Virosta, muista Baltian maista ja Suomesta.

Parkkipaikka löytyi keskustasta helposti ja koska Pärnu on pieni kaupunki, voi siihen tutustua lastenkin kanssa ihan kävellen. Kaupunkikierroksen jälkeen valitsimme ravintolaksi Tripadvisorissa suosituimmaksi arvostellun Kohvik Supelsaksadin. Ehdoton ravintolasuositus, ihan mieletön paikka! Ruoka, tunnelma ja palvelu, ihan täysi kymppi. Eikä hintakaan päätä huimannut. Meidän aikuisten annokset olivat 13-15 euroa ja lasten omat annokset 4 euroa. Supelsaksadin viehätystä ei oikein voi selittää, se pitää itse kokea.


Uudelleen road tripille?


Lähdimme ajelemaan Pärnusta kotia kohti iltasella ja vaikka koko matka kesti yhteensä 7h se ei kuitenkaan tuntunut niin pitkältä kun pääsi välissä laivaan jaloittelemaan. Tämän pienen kokemuksen turvin houkuttelisi lähteä myöhemmin vähän pidemmälle road tripille Via Balticalle, ja ehkä jopa Saksaan ja Alankomaihin saakka. (Pärnusta on vain noin kahden tunnin ajomatka Riikaan!)

Joten jos teillä on kokemuksia omalla autolla matkustamisesta Baltiassa – 
ja nimenomaan lasten kanssa, niin kiinnostaisi kuulla!

Breden Kids


Pipo | Breden Kids*

*tuote saatu blogin kautta

You Might Also Like

0 kommenttia

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset