Lihattoman lokakuun wrap up

marraskuuta 05, 2017

Olet ehkä jo siirtynyt elämässäsi auvoisasti eteenpäin. Halloween on ohi ja joululaulut saa soida! Aloitit ehkä maidottoman marraskuun tai jos et, niin Petran kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin pohjautuva #mainiomarraskuu kuulostaa oikein mukavalta. 

Lihalliset himot täyttivät makunystyrät nopeammin kuin ehdin klikata lihapaketit verkkokaupan kauppakassiin. Mutta otetaanpa silti pieni katsaus taaksepäin.

Ajatus lihattomasta lokuusta tuli nopeasti syyskuun lopussa ja tähän asti olen pitänyt sitä jollain tavalla aika radikaalina ja rohkeana ajatuksena. Vaikka esimerkiksi nyhtökaura oli jo ennestään tuttua, mutta ei ollut löytänyt paikkaansa meidän ruokaympyrässämme. 


Lihattomassa lokuussa ylitettäviä haasteita olivat muun muassa:


  1. Ennakkoluulot (Ei niinkään minun...kröhöm.)
  2. Maitotuotteiden lisääntyminen ruokavaliossa (Vaikka pyrkimys olisi vähentää)
  3. Kiire (Uudet raaka-aineet vaativat vähän perehtymistä)
  4. Uusiin makuihin totuttelu (Etenkin lapsilla)
  5. Proteiinin saanti ja kropan sopeutuminen lihattomaan 


Sanon pitäväni ruonlaitosta ja leipomisesta – keittiö on mun place to be, ja vastaan perheen ruokahuollosta 99%. Mutta, tietyin ehdoin. Sillä mä vihaan sitä arkista ruoanlaittoa. Kyllä vihaan. Koko ajan pitäisi olla tekemässä ruokaa vaikka paistaisi yhden lehmän verran jauhelihaa niin seuraavana päivänä se on jo syöty. Ja jääkaapissa on vaan valo ja nahistuneita porkkanoita.

Meillä syödään aika tylsästi. Tai no en sanoisi ihan niinkään vaan – meillä syödään arkisin TODELLA tylsästi. Lapsemme ei taida tuntea kovinkaan montaa ruokalajia, paitsi makaronilaatikon. Syömme siis #fit4life #fitmom -tyylin mukaan erilaisia raaka-aineita.

Yhdessä vaiheessa esikoinen hoksasi, että päiväkodissa syödään Lindströmin pihvejä, kinkkukiusausta ja chili con carnea. Ja kyseli sitten kotona, että mikä tämän ruuan nimi on?

- No se on..öö, tota...kalaa?
- Ai vaan kalaa?
- No...juu...

No miten se lihaton sit meni?

Oliko se niin kamalaa? Tai vaikeaa? No ei. Ja ei. 

Itseasiassa lokakuu oli yksi nopeimmin sujuneista kuukausista. Puolessa välissä tuli vähän ikävä vanhoja tottumuksia, ideapankista oli kulutettu jo toistakymmentä ruokaideaa. Osa ruoista ei ollut niin jättimenestyksiä, että uusintakierros vähän ahdisti. 

Kun suunnittelutyö oli tehty, ruoanlaitto itsessään oli ehkä jopa hieman helpompaa. Raaka-aineet eivät kaivanneet samalla tavalla esivalmisteluja (esim. paistamista). Syömme normaalistikin ehkä jopa keskivertoa enemmän kasviksia, mutta lihattoman aikana sekin kyllä lisääntyi. Kastikkeisiin tuli lisättyä esimerkiksi porkkanaraastetta. Tykkään myös käyttää erityisesti erilaisia pakasteita, kuten wok-vihanneksia ja muita vihannessekoituksia. Itse syön hyvin usein lounaaksi jonkin kylmän ruoan, teen esimerkiksi salaattiannoksen suoraan lautaselle. (Lapsille pyrin kuitenkin antamaan joka päivä lämmintä ruokaa.) 


Miten haasteista selvittiin?


1. (Miehen) ennakkoluulot mursin jo onneksi heti ensimmäisenä iltana kun valmistin vähän puoliturvallisesti mifusta pastakastikkeen. Hyvin maustettu, tomaattinen kastike sai hyvän vastaanoton ja sain lisäintoa projektiin. Ensimmäinen haaste selätetty.

2. Maitoproteiini on yksi ruokaympyrämme kulmakivistä. Ja taannoin tuli käytettyä yli omien tarpeiden. Oma vatsani sietää hyvin helposti kaikkea, mutta miehellä liiallinen maitotuotteiden käyttö aiheuttaa vatsavaivoja. Myös ekologisesta näkökulmasta haluan lisätä kasvimaitotuotteiden käyttöä. Lapset pitävät kauramaidosta, mutta kyllästyvät siihen nopeasti. Se on siis hyvää vaihtelua. Pelkäsin, että jos kasviproteiinien käyttö ei ota tuulta alleen, otamme proteiinit tutuista rahkasta ja raejuustosta. Näin ei kuitenkaan käynyt. Vaan rahka ja raejuusto näkyivät edelleen vain smoothiessa ja puuron kaverina. Haaste selätetty.

3. Tomaattipohjaisesta pastakastikkeesta (nyhtis tai mifu) tuli se kiireisen päivän luottoruokaa. Olin antanut itselleni ja meille luvan syödä kalaa, mutta siihen jouduin kuitenkin "turvautumaan" vasta viimeisenä päivänä. (Paaaitsi, että ensimmäisellä viikolla mehän söimme tonnikala-pastavuokaa kun jääkaapissa oli lähinnä se valo.) Haaste todellakin selätetty.

4. En tehnyt lapsille mitään numeroa lihattomasta, joten he eivät tainneet edes huomata mitään ihmeellistä. Nyhtis ja härkis upposivat ainakin mukisematta, vaikka taapero nyt nirsoili tavalliseen tapaansa milloin mistäkin. Itselle jäi mieleen munakoiso, olin maistanut aiemmin, mutta ostin ja valmistin ensimmäisen kerran kotona. Tein suosituksesta munakoisopitsoja, ja vitsi miten ihanan näköisiä niistä tuli! Harva ruoka on mielestäni pahaa. Niin ei edes saisi sanoa, mutta tämä meni kyllä lähinnä pelkkien täytteiden syömiseksi, munakoison maku oli juuri sitä mitä muistelinkin. Koko kuukauden ainoa epäonnistuminen. Joten sanoisin, että haaste selätetty! (Munakoiso saa uuden mahdollisuuden joskus myöhemmin.)

5. Toisen ja kolmannen viikon kohdalla tunsin heikotusta ja huonoa oloa. Pää tuntui pöhnäiseltä. Väsymyksellä varmasti osansa tässä, mutta aloin myös pohtia, josko kroppa reagoikin vahvasti aika isoon ruokavalion muutokseen. Mietin proteiinin ja raudan saantia, vaikka en tiedä voiko rautavarastot edes ehtyä niin nopeasti. Tutustuin hieman tarkemmin kasviproteiineihin ja suositeltaviin annoskokoihin. Lihaton oli ja meni, mutta pää on pehmeä edelleen. Vauva on kohta 6kk, joten jollain aikavälillä unirytmiin olisi toivottavissa pientä muutosta ja sitä myöden myös kropan palautumista itselle. Joten sanoisin, että tämäkin haaste on siis selätetty.Kokonaisuudessaan lihaton sujui siis todella hyvin. Tavoitteena meillä oli saada arkiruokamme hieman ekologisemmaksi ja kasviperäisten proteiinien käyttö luonnolliseksi osaksi arkea ja siinä lihaton lokakuu onnistui, juuri niinkuin pitikin. Ja tuo viiden haasteen kokonaisuus olikin minun oma iso ennakkoluuloni. Jatkoon pääsi kuitenkin (liian) harva ruoka, joten metsästys jatkuu. Ehe ehe! 

LIHATTOMAN LOKAKUUN TOP 3.

3. Nyhtis-bolognese
You Might Also Like

1 kommenttia

  1. Hah koska taisin suositella sekä feta-kikhernepastaa että munakoisoja niin ihan hyvä keskiarvo siis. :D Meillä molempia syötiin 2 kertaa lokakuussa ja nää oli meidän ehdottomat hitit. Lisäksi jatkoon pääsi meillä pinaattikeitto, sekä täytetyt kesäkurpitsat, kaalilaatikko ja bolognese soijarouheella (jes vihdoin opin tekemään siitäkin kelvollista ruokaa)!

    VastaaPoista

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset