Lahjaksi luonnonkosmetiikkaa, KUUSI vinkkiä – Luukku 4

joulukuuta 04, 2017

Luonnonkosmetiikka on tämän hetken – ja luonnollisesti tulevaisuuden juttu. Vielä hetki sitten en tiennyt luonnonkosmetiikasta mitään. 2,5 vuotta kävelin joka päivä töihin yhden liikkeen ohi ja kuikuilin varovasti sisälle kun en kehdannut mennä kyselemään ja näyttämään tietämättömyyttäni. Vaikka juuri niinhän pitäisi tehdä kun jokin asia kiinnostaa.

Myös täällä maalla, "Liedossa keskellä peltoa", on jo vuosia ollut liike (Tupalanmäen Puoti), joka myy laadukasta luonnonkosmetiikkaa. Enkä tästäkään ollut tietoinen ennen kuin olimme vuoden asuneet täällä. Tänä syksynä olen päässyt vierailemaan molemmissa liikkeissä ja saanut kädestä pitäen opastusta luonnonkosmetiikan pariin.

En ole koskaan ollut purkkipirkko. Meikkaan harvoin ja vähän. Ihoni myös on kohtalaisen hyvässä kunnossa ilman sen suurempaa huolenpitoa. Mutta ei se tarkoita, etteikö siitä tarvitsisi pitää huolta (kun eihän tässä ainakaan nuoremmaksi tulla). Ja vaikka tarjonta kasvaa koko ajan, monilla valmistajilla on ajatus, että tuotteet ovat monikäyttöisiä ja ekologisia myös siinä mielessä, että kosmetiikkaa ei tarvitsekaan olla kaapit pullollaan.

Ennakko-odotukseni luonnonkosmetiikkaa kohtaan olivat aika vanhanaikaiset. Kuvittelin sen olevan lähinnä mutanaamioita ja tyrnin tuoksua. Se, mitä en aiemmin oikeastaan tiennyt, että luonnonkosmetiikka tarjoaa – ainakin jo nykyään – ihan saman tarjonnan kuin tavallinen eli synteettinen kosmetiikka. Ehkä yllättävin kokemukseni oli ja on ripsiväri, joka on yksi parhaimmista testaamistani ripsareista. Mutta ilman kehoon ja luontoon imeytyviä haitallisia kemikaaleja. Monet luonnonkosmetiikkavalmistajat tekevät eettisesti hyvää myös laajemminkin ja ovat mukana tukemassa esimerkiksi luonnonsuojelutyötä.

(Frantsilan tuotteita, joita kuvasin. En ole kokeillut, mutta kovin kauniit on purkit! Tietääkseni ensimmäinen kotimainen luonnonkosmetiikan valmistaja.)

Antaisinko lahjaksi luonnonkosmetiikkaa?

Luonnonkosmetiikka on mainio lahjaidea, sillä useat tuotteet ovat niin hellävaraisia, että sopivat lähes jokaisen iholle. Ammattilaiselta saa tarvittaessa apua, jos olet herkkäihoinen tai allerginen. Luonnonkosmetiikka on lahja, joka sisältää paitsi konkreettisen lahjan myös sen tärkeimmän eli ajatuksen. Se on eettinen ja ympäristöystävällinen lahja.

Valikoimaa löytyy kaikenikäisille, aina vauvoista ikääntyvälle iholle. Herkälle iholle on suunnattu omia tuotteita ja tuotesarjoja, esimerkiksi kotimainen EkoPharma käyttää yrttien ja kasvien sijaan marjoja, jotka eivät tuoksu tai allergisoi niin voimakkaasti. Myös miehille suunnattujen tuotteiden valikoima kasvaa koko ajan. Tältäkin listalta löytyy yksi partaöljysuositus. Luonnonkosmetiikka ei ole (välttämättä) kalliimpaa, hintatasoja on monenlaisia. Olen käyttänyt syksyn aikana paljon esimerkiksi Organic Shopin shampoota ja suihkusaippuaa, joka on varsin edullista.

Erityisen ilahtanut olen siitä, että kotimaisia tuotesarjoja ja tuotteita on niin huikeat määrät. Uusimpia juttuja tällä saralla ovat erilaiset tuoksut, joita on kehitelty vuosia. Mikäli siis lahjapakettiin on ennen kääritty tuoksuja niin voisiko se olla tänä vuonna luonnonkosmetiikkatuoksu?

Mikäli kosmetiikalla lahjominen tuottaa päänvaivaa niin juuri mainitut shampoot ja hoitoaineet ovat hyviä – ja aika turvallisia valintoja, mikäli lahjan saajan kosmetiikkatottumukset eivät ole tuttuja. Luonnonkosmetiikka lahjana voi kuitenkin toimia hyvänä alkusysäyksenä jos saaja on kaltaiseni jahkailija, joka ei uskalla itse ostaa kokeiluun.

KUUSI luonnonkosmetiikan lempituotettani

Vielä olen ihan noviisi, enkä vertaile niinkään tässä luonnonkosmetiikkaa keskenään vaan aiemmin käyttämiini synteettisiin tuotteisiin. Boho.*
Totaaliyllättäjä. Bohon ripsiväri. Jos jonkin luonnonkosmetiikan ajattelin olevan huono niin ripsivärin. Tähän varmasti vaikuttaa myös käyttäjän tavat ja ihotyyppi. Tämä ripsiväri pysyy hyvin ja sen pigmentti on todella musta, sillä on myös aavistuksen pidentävä vaikutus. Mikä jo on aika saavutus luonnolliselta ripsarilta. Tämä miniripsari on puolet normaalia pienempi, joten harjakin on pieni, mutta sillä on kuitenkin hyvä levittää ripsiväri. Tarkistan ripsiväristä aina harjan ensin, että se on "oikeanlainen". (Boholta löytyy siis myös se tavallinen koko.)

Listalla, koska: Mä en aina käytä meikkiä, mutta kun käytän – käytän ripsiväriä.


BareFaced Beauty.**Uusin tuotteeni ja vain pari kertaa testattu, mutta olen vakuuttunut. Paljasnaama. Punanaama. Sain vastaukseksi vaivaantuneen naurahduksen kun sanoin, etten ollut ennen edes kuullut värinkorjaajasta. Jos joku sattuu olemaan yhtä paljasnaama kuin minä, niin se on siis vihreää puuteria, jonka tarkoitus on meikin alla taittaa punaisuutta poskilta.

Listalla, koska: En ole ikinä ymmärtänyt poskipunaa. Nyt voin ensin häivyttää sitten lisätä punaa purkista.


EkoPharma Vadelma Kasvovesi.*
Olen siunattu hyvällä iholla ja olen siitä kiitollinen. Teininä kärsin huonoa omatuntoa siitä, että kasvovettä pitäisi käyttää. En vain oikein tiennyt miksi. Kamala kohtalo, tiedän. En oikeastaan vieläkään täysin tiedä, mutta tämä on ihana! Käytän sitä iltaisin kasvojen puhdistuksen viimeistelyyn tai aamulla tai jopa päivällä kasvojen freesaukseen. Hyväntuoksuinen ja "kevyt", ei siis kirvele kuten kokeilemani synteettiset kasvovedet. 


Listalla, koska: Kuka voisi vattua vastustaa.


Flow kosmetiikka.**
Hilla-minttu kasvonaamio. Uskalsin ostaa Hiekkaleikkejä-blogin Jennin suosituksesta. Naamion käyttäminen sinällään on jo kaltaiselleni kosmetiikkanoviisille aika hoocee – ja sitä se oli myös vauvan mielestä kun kerran laitoin naamion keskellä päivää. Tämä on siis mutanaamio, joka tarvitsee vain teelusikallisen jauhetta ja pienen tipan vettä. Naamio jätti ihon sileän ja puhtaan tuntuiseksi (ei kiristäväksi) ja sen tuoksu on miellyttävä.

Listalla, koska: Miksei?

Maria Nila.*
Maria Nilan shampoo ja hoitoaine ovat suosikkini noin neljästä erilaisesta kokeilemastani luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteista. Nämä puhdistavat ja hoitavat parhaiten. Toinen hyvä on jo kertaalleen mainittu Organic Shop. (Pari kokeilemaani merkkiä eivät pese kunnolla vaan hiukset ovat jo seuraava päivänä likaisen oloiset.)

Listalla, koska: Ainakin miehen ruokalautaselta löytyvä hius on puhdas!Beardlion.*
Lisäsin nämä listaan sillä ihastuin itse näiden tyylikkääseen ulkonäköön. Vaikka ovatkin tuoreet ja ensimmäiset luonnonkosmetiikan (parta)tuotteet miehellä. Ensivaikutelma on hyvä, tuoksu on miellyttävä ja partaöljyn jälkeen iho ei kutia ja parta pehmenee. Eivät siis varsinaisesti huuda olevansa luonnonkosmettiikkaa. (Kuten perinteisesti naisille suunnatut tuotteet jollain tavalla alleviivaavat luonnollisuutta.)

Listalla, koska: For his pleasure.
* Tuote saatu
** Tuote ostettu alennuksella, blogitapahtumassa
Lokakuussa vietimme blogi-iltaa  Tupalanmäen Puodissa Liedossa (joka on kosmetiikan lisäksi kattavan valikoiman ekokauppa) ja Varpublogien pikkujouluja juhlimme Greenlips Beauty -liikkeessä Turussa.

You Might Also Like

0 kommenttia

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset