Lastenvaatteiden lyhyt oppimäärä

Talvea inhoavien pitäisi laittaa katsee aina mammablogeihin kun räntä, losta ja pakkanen jurppii. Nimittäin sieltä vai täältä löytyvät aina ne varmat, iloiset ja aurinkoiset, kevään merkit. Ja tuntuupa vielä, että joka vuosi aina aiemmin ja aiemmin. Selkeitä kevään merkkejä ovat (aamulla kuullun linnunlaulun lisäksi) ainakin vaatemallistojen sneak peekit blogeissa, vk-vaatteiden testipostaukset ja piiiiitkä jono fb-eventtejä lastenvaatteiden kotikutsuille.

Vaikka en itseäni myönnäkään siihen pahimpaan lastenvaatehull...lastenvaatteisiin erikoistuneiden joukkoon, niin tulee kyllä seurattua mallistojen julkistuksia. (Että mitä sitten seuraavasta alesta kannattaisi bongailla.) Sneak peekejä katsellessa tuli mieleen, että jos linjoilla on tuoreita mammoja tai vastikään blogien pariin eksyneitä, niin voi äkkiä iskeä pakokauhu kun törmää lastenvaateblogiin. Hyvin näköisesti törmäät myös omituisten termien viidakkoon, kuten S/S15, g/m2/24h, AW14, Drop 1... 

Ajattelin näin lastenvaatteiden 4,5 vuoden kokemuksen eli ihan korkeakoulutasoisen tuntemuksen pohjilta koota pienen sanaston avuksi. Ollos hyvä. 

Mutta jos törmäät ihan kasvotusten aitoon popittajaan, miikkarimamaan tai Mini Rodini -fanaatikkoon, sus siunatkoon.


Lasten(merkki)vaatteiden lyhyt oppimäärä


Sneak peek = Snakari eli tiiseri eli kurkistus tulevaan mallistoon (Käytetään yleensä siinä yhteydessä kun ennakkokatsauksen kuvat "vuotavat" jälleenmyyjien kautta blogimarkkinointiin.)
Vk = Välikausi (Kevään ja syksyn kelit, eli loska and shit)
Vesipilariarvo 5000 mm = Materiaali kestää 5 metriä korkean vesipilarin paineen kangasta läpäisemättä. (Tarkoittaa, että teknisesti vaate on vedenpitävä vaikka lätäkössä istuisi. Vedenpitävyysstandardin mukaan raja-arvo on 1300 mm, mutta alle 3000 mm ovat käytönnössä vasta vettä hylkiviä.)
g/m2/24h = Einsteinin toinen vähemmän tunnettu kaava. No ei, vaan vaatteen hengittävyysarvo eli montako grammaa neliömetri kangasta päästää kosteutta lävitseen 24h aikana. (Ulkoilukankaan kannattaisi olla väh. 5 000 g/m2/24h. Jos hengittävyys on alle 1 000 g/m2/24h, on sama kuin lenkkeilisit kumipuvussa.)
Ootd = Tutumpaa kauraa muotiblogeista, "outfit of the day" eli päivän asu eli mitä puin lapselle tänään.
SS = Spring/summer (Kevät/kesä-mallisto)
AW = Autumn/winter (Yllättäin syksy/talvi-mallisto)
Drop 1 = Malliston ensimmäinen osa (Tuottavampaa jakaa julkaisut osiin - ja koska lahkoilu)
Po.P = Polarn O. Pyret eli polarn och pyret eli sälli ja friidu tai jotain sinne päin (Käännösapua!). Suosittu ja laadukkaaksi kehuttu lastenvaateliike. (Alunperin muuten kondomikauppa, mutta ilmeisesti huomasivat, että syntyy enemmän katetta kun jättää kortsut pois ja keskittyy siihen mitä seuraavaksi tarvitaan.)

Kyllä oli muuten tämäkin ennen helpompaa kun Kalle Anttilan kuvastossakin luki ihan selkeästi suomen kielellä, notta Tavaraluettelo numero 2, kevät-kesä ja vuosiluku.


Psst. Sarkasmilla aina peitellään jotain ja oikeasti tulin vain kertomaan, että poitsulla oli Hipoilla kiva asu. Syksyllä ostettu Silverjunglen musta neulehuppari on sekä pojan että äidin lemppari ja sopii mielestäni aivan loistavasti noiden ihanien Papun sinisten leggareiden kanssa.

Kävin myös vauvanvaatevarastoa läpi - ja tulin siihen tulokseen, että pakko ostaa lisää!

Tuliko jotain uutta ja yllättävää vai oliko jo selvää pässinlihaa?

Kommentit

 1. Mä taidan lukeutua lastenvaatehulluihin! En osaa edes ajatella sellaista vaihtoehtoa että jättäisin jotain kivaa ostamatta. Jos vaate on ihana, se on pakko saada. Ja nykyään tulee ostettua enemmän tytölle kuin itelle.. En tiedä muuttuuko tilanne kun tulee toinen lapsi taloon, tuskin sitä kahdll raaskii ihqn samaa tahtia shopata. Ikä kyllä äitiyslomalaisena pystykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ensimmäinen tunnustus! :D Mua kiinnostaa hirveesti, mutta ei tuu sellaista pakko saada -fiilistä. Vaikka kyllä varmaan etenkin noita vauvanvaatteita tulee hankittua muutama ei-niin-tarpeeseen. xD Mut ihaillen taas odottelen uusia mallistoja, että mitä mä voin seuraavaks kuolata. Ja musta lastenvaatteet voi myös hyvin olla harrastus siinä missä muutkin!

   Poista
 2. Täällä on yks lastenvaatehullu.. Ne vaan on niin ihania ja kun ei itselle viitsi kaikkee ostaa niin lapselle aina voi. ;) Siitä syystä alan esittelemään Silverjunglen vaatteitakin, jospa se tyydyttäisi ees vähän sitä "nälkää" niitä vaatteita kohtaan kun niitä voi myydä muille. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, ja se taitaakin olla homman suola ja juju, että kyllähän nyt lapselle aina voi. :P Voin kuvitella sut niin hyvin siihen työhön. <3

   Poista
 3. Lastenvaatteita tulee osteltua aika paljon.. Nyt on alejen myötä kaapit täytetty, mutta saa nähdä pystyykö vastustamaan kiusausta ja olla ostelematta uusia kevätvaatteita, kun nuo uudet mallistot sieltä tulevat esiin.. :) (Tuskin pystyn)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä yritän myös parhaani mukaan vastustaa ja aika hyvin pystynkin. Tietyiltä merkeiltä olen budjetoinut, että jos jotain ihan ohittamatonta tulee. Nyt on vielä tämä, että "saa" ostaa peepsillekin. <3 Onnea meille yritykseen olla ostamatta.

   Poista
 4. Hauska postaus! :) Mä olin aiemmin aika hullu, mut nyt oon vähän rajoittanut tahtia. Mut kyllä edelleen uudet mallistot heti tsekkaan, osta en välttämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Joo, kyllä sitä usein riittää sekin, että katsoo ja fiilistelee. Ei kaikkea tarvitse itselle saada. Mutta ihana niitä on kuolatakin vaikka ei mitään ostaisikaan. Pelkästään ne mallistojen kuvat on todella inspiroiva monella merkillä.

   Poista
 5. Kiitoksia, tää oli lastenvaatemaailmasta mitään tietämättömälle tuoreelle äidille varsin osuva setti. Tuleeko jossain kohtaa myös pitempi oppimäärä..? Tai vaikka jatkokurssi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heii, joko hän on ulkona. Onnea todella paljon! :) Huippua, että oli myös apua tästä hölynpölystä, jossa kyllä on ihan faktat taustalla. ;) Hei voisi tullakin, mitä haluaisit, että se erityisesti sisältäisi.

   Mä kävin muuten tuossa syksyllä kurkkimassa sun blogia, mutta se olikin vähän hiljaisempi silloin.

   Poista
  2. Joo, vajaa pari viikkoa sitten tyyppi savustettiin ulos. Kiitos onnitteluista, on tää elo aikamoista nyt pienen vauvan kanssa. :) Syksy meni blogin puolella jotenkin ihan ohi, ei vaan muka kerinnyt kirjoittaa mitään. Äitiyslomalla oonki sit ottanu vahinkoa takas, paitsi nyt sairaalareissun jälkeen kun ei vielä ihan arki ole muotoutunut sellaiseksi että ehtisi jotain tehdä.

   Lastenvaatejutuista kiinnostais ainaki peruskirppari-ihmettelyt eli ketjuliikkeiden vaatekappaleet, jotka maksaa selkeästi enemmän kuin muut saman ketjun releet. Mä tiiän tyyliin Lindexin Bamset mut en muuta... Ja ehkä myös joku katsaus kotimaisiin lastenvaatemerkkeihin vois olla kiva.

   Poista

Lähetä kommentti