Saaristolaisleipä – Joulun leipäpöydän kuningas

joulukuuta 01, 2017

Joulun ajan suosikkileipäni on tietysti itse oikeutetusti saaristolaisleipä. Makea ja rukiinen herkku sopii loistavasti kruunaamaan joulun juhla-aterian. Mikäli muut jouluruoat eivät aiheuta yöllisiä herkkutuokioita jääkaapilla, niin tämä suussasulava leipä suorastaan kutsuu luokseen maistamaan taas yhden siivun. 

"Ihan tämän yhden vain."

Saaristolaisleipä on paljon helpompi tehdä mitä moni ehkä ajattelee. Nostatus ja paistaminen vie aikaa useita tunteja. Yhteensä noin kolmesta neljään tuntiin. Mutta aktiivinen leivonta-aika ei vie kuin noin vartin. Kaikki ainekset kun oikeastaan vain sekoitetaan yhteen. Saaristolaisleivän voi hyvin valmistaa jo hyvissä ajoin ennen joulua pakkaseen. 

(Mutta mitä luultavimmin joudut tekemään vielä yhden satsin, jos teet liian ajoissa, kuten minä. Nämä on syöty jo.)Saaristolaisleipä ilman piimää

1l Appelsiinituoremehua
50g Hiivaa
2tl Suolaa
3dl Siirappia
3dl Kaljamaltaita
3dl Ruisjauhoja
3dl Kauraleseitä
3dl Hiivaleipäjauhoja
Loput vehnäjauhoja (n. 3-5dl)

Voiteluun 
Siirappia (n. 1rkl) ja vettä (n. 2rkl)

Tällä ohjeella tulee kolme leipävuokaa limppua.

Aloita lämmittämällä tuoremehu kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon hiiva. Lisää joukkoon suola ja siirappi. Sekoita joukkoon maltaat, ruisjauhot ja leseet sekä hiivaleipäjauhot. Aloita taikinan alustaminen lisäämällä vehnäjauhoja. Tähän tulee pari-kolme desiä enemmän jauhoja kuin piimään tehtyyn versioon. Taikinan tulee olla aika tymäkkää, mutta kuitenkin sen verran notkeaa, että sitä voi alustaa puukauhalla.

Voitele vuoat ja jaa taikina vuokiin, täytä vuoat vain puolilleen, jotta leivillä on tilaa nousta. Anna kohota liinan alla 1h 45 min. Voitele varovasti ja ohuelti siirappivedellä. Paista 145 asteessa, 1h 45 min.

Saaristolaisleipä on kypsä kun leivän pohjaa koputtaessa se on hieman kumea. Voitele leivät vielä lopuksi siirappivedellä.


Leipää voi tuunata myös esimerkiksi puolukoilla, kokonaisilla tai puolukkasurvoksella. Tällöin tulee kuitenkin huomiota myös jauhojen mahdollinen lisätarve.

Vaikka tuore saaristolaisleipä on mitä parhainta aivan tuoreeltaan kun sitä saa juuri ja leikattua ilman, että menee aivan murusiksi. Kaikkein parhaimmillaan saaristolaisleivät ovat kuitenkin seuraavana päivänä, maustuttuaan yön yli jääkaapissa. 

Maukasta joulua!


Tämä postaus on osa Varpublogien joulukalenteria. Muistathan kurkata myös muut kalenteriluukut! Luukkujen takaa on luvassa mm. DIY-ideoita, reseptejä ja arvontoja.

You Might Also Like

0 kommenttia

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset