Lasten kanssa Tukholmaan

heinäkuuta 07, 2017


Tuli heinäkuu ja tulipa mieleen, että jos joku kaipaa tärppejä Tukholmaan. Mulle iski pieni reissukuume kun alkaa sadepäivät pikkuhiljaa ahdistaa. Ei tarvitsisi mennä edes kauas, kunhan jonnekin, Viro houkuttelisi kovasti tällä hetkellä. Miehen kauan odotettu kesäloma alkoi tänään ja myös kotimaan kohdevinkkejä otetaan mielellään vastaan!

Parina kesänä aiemmin otimme pitkän viikonlopun Tukholmaan. Kun muut lähtivät ruisrokkaamaan, me pakkasimme kimpsut ja hyppäsimme rantalavan ohi lipuvaan laivaan. Joka seilaa kohti, aina niin tyylikästä, Tukholmaa. Lentäminen antaa matkapäiviin mukavasti lisäaikaa paikan päällä, mutta laivamatkustaminen on lasten kanssa sellainen sopivan hajuton, mauton ja kivuton tapa matkustaa Tukholmaan. Eikun, ei sittenkään hajuton. Lapsille se on selvästi osa elämystä tai varmaan jos heiltä kysytään niin reissun paras elämys.

Tässä siis meidän reissutärpit Tukholmaan:
1. Gamla Stan
No hei vanha kaupunki! Kenen mielestä vanha kaupunki ei olisi kokemisen arvoinen? Vaikka toisaalta kesällä pitäisi kokea myös Uusikaupunki! Ja itseasiassa sellaisia kaikki muut pohjoismaiden vanhat kaupungit ovatkin keskiaikaiseen Gamla Staniin verrattuna – siis aika uusia kaupunkeja.

Vanhan kaupungin kapeilla kujilla tuntuu kuin olisi historiallisen elokuvan kulisseissa. Ajatella, että tori on toiminut jo keskiajan markkinoiden näyttämönä. Gamla Stanin mukulakivikaduilla saisi ajan kulumaan pitkäksikin ajaksi, sivukujat tarjoavat toinen toistaan ihanimpia putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita.

Sekä surullisen kuuluisan jäätelöbaarin, jonka ikkunan alla kerran itkivät eräs äiti ja poika. Poika ensin, koska jäätelöannos oli liian iso ja siitä jäätelöpallosta paisui lopulta suurin uhmakiukku koskaan. Hyvät oli jätskit, vai syötiinköhän niitä lopulta edes...2. Kuninkaanlinna
Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös loistokas Kuninkaanlinna. Opastuskierroksilla emme valitettavasti ole käyneet. (Jos siellä olisi ollut vaikka jätskitarjoilu, niin emme halunneet herättää liikaa huomiota.) Mutta linnan ulkopuolella pääsee seuraamaan päivittäin klo 12.15 vahdinvaihtoa, joka on paraateineen ja seremonioineen juhlallinen ja suosittu ohjelmanumero.3. Skansen
Östermalmin kaupunginosassa sijaitsee puistoalue Djurgården, joka kätkee puiden ja kallioiden lomaan niin eläintarhan, huvipuiston kuin useita museoitakin (kuten Vasa-museo ja biologinen museo). Yksi puistoalueen kohteista on Skansen on maailman vanhin ulkoilmamuseo, jossa esitellään ruotsalaista talonpoikaiselämää, tapoja ja kulttuuria. Museon rakennukset on siirretty museoon eri puolelta Ruotsia. Skansenin eläintarhassa voit nähdä pohjoismaista lajistoa. Skanseniin pääsevät alle 4-vuotiaat ilmaiseksi ja aikuiset 160 SEK.4. Vasa-museo
Erilaiset historialliset nähtävyydet uppoavat minulle helposti, mutta vaikka lähtökohtaisesti "joku vanha paatti" ei kovasti sua kiinnostele, niin tsekkaa silti tämä! Vasa-laiva täytyy nähdä. Mikään kuva tai teksti ei anna oikeutta Vasa-laivalle. Se on kerrassaan mykistävä!

Vasa-museo sijaitsee niin ikään Djurgårdenilla ja aikuisten lipun hinta on 130 SEK ja lapset 0-18 ilmaiseksi!


5. Södermalm (Götgatan)
Södermalm on Tukholman trendikäs ja vähän boheemi kaupunginosa. Södermalm ja erityisesti Götgatan on shoppailijan taivas. Alueella on vähän vähemmän turisteja kuin esimerkiksi ihan ydinkeskustassa ja siten myös kahviloiden hintataso on hieman alhaisempi. Söderistä vinkkaan ainakin DesignTorgetin, joka sijaitsee shoppailijan "pääkadulla" Götgatanilla sekä Mini Rodinin liikkeen, joka taas löytyy vähän sivummalta. Södermalmille (kuten kaikkialle muuallekin Tukholmassa) on helppo mennä metrolla.

Myös Östermalm on loistava shoppailualue, jos haluaa välttää keskustan vilinää. Östermalm taas on tyyliltään elegantimpi ja sieltä löytyvät Marc O´Polon tyyppiset merkkiliikkeet, mutta myös edullisempia ketjuliikkeitä. Majoittumiseen Östermalmin alue on ihan kymppi. Rauhallinen, kaunis, monipuolinen kauppojen tarjonta, loistavia kahviloita ja ravintoloita sekä hyvät kulkuyhteydet.

EXTRAT

  • PuistopiknikHotellimme (Scandic Anglais) sijaitsee Östelmalmilla aivan Humlegårdenin reunalla ja huomasimme heti ensimmäisenä iltana tukholmalaisten tavan viettää iltaa puistopiknikillä. Haimme siis aina iltaisin lähikaupasta eväät ja söimme iltapalat puistossa.
  • Gröna LundGrönä Lundin huvipuisto sijaitsee Djurgårdenilla, Vikingin terminaalista katsottuna lahden vastakkaisella puolella. Olet ehkä nähnytkin tuon 121 metrin korkeuteen nousevan huiman keinukarusellin. Tämä kohde on erityisesti perheen isompien lasten mieleen!
  • JunibackenLähes legendaarinen Junibacken sijaitsee tietysti myös Djurgårdenin alueella. Junibackenissa Astrid Lindgrenin sadut heräävät eloon. Satujunassa voi kuulla Astridin itse kertovan Eemelistä ja muista hahmoista (mutta kieleksi täytyy valita tietysti ruotsi). Kaiken ikäisten Lindgrenin fanien must-juttu.
  • FotografiskaValokuvataiteen museo Fotografiska sijaitsee aivan viikkarin terminaalin läheisyydessä Södermalmilla. Fotografiskassa upeat näyttelyt vaihtuvat useamman kerran vuodessa. Museon yhteydessä on myös ravintola, kahvila sekä kauppa, josta voi ostaa valokuvajulisteita.
  • Moderna museetTukholman nykytaiteenmuseo Moderna Museet on tietysti klassikko. Kannattaa kurkistaa tämän hetken näyttelyt ja erityisesti museon oma kokoelma, johon kuuluu mm. Matissea, Picassoa ja Dalia.You Might Also Like

0 kommenttia

INSTAGRAM | @lindsonja

Uusimmat postaukset